Αυστηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στο τουρκικό «casus belli»

Αυστηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στο τουρκικό «casus belli»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στις νέες απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα με αφορμή και την πρόσφατη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», σημειώνει το ΥΠΕΞ και καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί ότι όπως όλα τα κράτη του κόσμου δεσμεύεται και αυτή από το Διεθνές Δίκαιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Διαβάστε επίσης: 

N. Δένδιας: Η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Απειλές Αγκυρας και για τα 12 μίλια: «Αν δεν είναι αυτό casus belli, τότε τι είναι;»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή