Κομισιόν: Αναμένουμε μια ειρηνική λύση από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Κομισιόν: Αναμένουμε μια ειρηνική λύση από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά από την Τουρκία η Κομισιόν. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να βρει μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενέργειες της Αγκυρας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ε.Ε.».

Ακόμη κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε διάλογο αντί των μονομερών ενεργειών που κλιμακώνουν τις εντάσεις. 

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, η ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία συνεχίζει να ακροβατεί μεταξύ του καρότου του ευρωτουρκικού διαλόγου για τα πολλαπλά σύνθετα ζητήματα που ταλανίζουν τις διμερείς σχέσεις και του μαστιγίου πιθανών νέων κυρώσεων. Στον κατάλογο πιθανών κυρώσεων που παρουσίασε προφορικά στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, περιλαμβάνονται στοιχεία που θα θορυβήσουν την Αγκυρα. Στη σχετική λίστα, είπε ο κ. Μπορέλ την Παρασκευή, μπορεί να συμπεριληφθούν πλοία και άλλα περιουσιακά στοιχεία που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες, στα οποία ενδέχεται να απαγορευθεί η πρόσβαση σε ευρωπαϊκές υποδομές, κεφάλαια και τεχνολογία. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τομεακό επίπεδο, που θα αφορούν «τους τομείς της τουρκικής οικονομίας που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η προθεσμία που τέθηκε είναι η 24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με αντικείμενο τις σχέσεις με την Τουρκία. Οπως ανέφεραν τόσο ο κ. Μπορέλ όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αν έως τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή, η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στην επιλογή των κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μεταφέροντας στην Αγκυρα το μήνυμα ότι η «Ε.Ε. βλέπει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η Ε.Ε. είναι έτοιμη να πάρει – και ήδη λαμβάνει – για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της Ενωσης». 

Διαβάστε επίσης

Προθεσμία της Ε.Ε. προς την Αγκυρα

Διαμαρτυρία της Αγκυρας για την παρουσία στρατού στο Καστελλόριζο

Ελληνοτουρκικά: Για τον διάλογο που υποχρεωτικά θα ακολουθήσει

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας το 2002-2004

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή