Αιφνίδια κρίση στην κυβέρνηση με πρόσχημα το Ασφαλιστικό

Αιφνίδια κρίση στην κυβέρνηση με πρόσχημα το Ασφαλιστικό

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίνη πολιτικών περιπλοκών φαίνεται να βυθίζεται πρόωρα η κυβέρνηση, πριν καλά – καλά ανοίξει ο πάντοτε επιβαρυντικός εκλογικός κύκλος, ορθώνοντας πρόσθετα εμπόδια στο πρόγραμμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην οικονομία και ιδιαίτερα στην συνεχώς αναβαλλόμενη κρίσιμη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης προσήλθε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σφόδρα ενοχλημένος από τον κ. Θ. Τσουκάτο και έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μορφή υπονόμευσης» του κυβερνητικού έργου την πρωτοβουλία των 45 βουλευτών να σηκώσουν τον πήχυ των διεκδικήσεων για το Ασφαλιστικό, ξεπερνώντας ακόμη και τη συνδικαλιστική ηγεσία.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χθες ότι δεν μπορεί μια ομάδα βουλευτών να διαμορφώνει κλίμα αρνητικό σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Και υπογράμμιζαν ότι πλέον διαμορφώνεται περιβάλλον αρνητικό ακόμη και για τη λύση ήπιας προσαρμογής που προετοίμαζε η κυβέρνηση. Οι πιο προχωρημένοι μάλιστα ανέφεραν ότι η κίνηση Τσουκάτου δεν είναι αθώα, αλλά ευθέως συνδεδεμένη με άλλες επιδιώξεις εξωθεσμικών παραγόντων και προσέθεταν ότι έχει σκοπό να ασκήσει ευρύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, δε, επέμειναν πως δυναμιτίζει την προετοιμαζόμενη λύση στο Ασφαλιστικό, επαναφέροντας το κυβερνών κόμμα στην προ του Ιουνίου κατάσταση.

Αλλες πλευρές, υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός υπεραντέδρασε, ενώ θα μπορούσε να αποφύγει τη διαμόρφωση συνθηκών κρίσης, εντάσσοντας το σημείωμα των 45 βουλευτών στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT