ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

politiki-antiparathesi-gia-tin-pyrkagia-stis-mykines-2394840

Σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο έχει πυροδοτήσει η πυρκαγιά στις Μυκήνες, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω και του Αλέξη Τσίπρα να μιλά για αποποίηση ευθυνών από την πλευρά της κυβέρνησης. 

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από μια κοντινή χορτολιβαδική έκταση και επειδή υπήρχε ισχυρός αέρας πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου όμως, ευτυχώς, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση, άρα δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν υπήρχαν χόρτα. Επομένως η φωτιά δεν μπόρεσε να επεκταθεί περισσότερο», δήλωσε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στους δημοσιογράφους. Όπως πληροφόρησε, σήμερα το πρωί διενεργήθηκε από την ίδια αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στη συνέχεια μια διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων. 

«Το πολύ σημαντικό ήταν ότι, καθώς δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν αναπτύχθηκαν θερμικά φορτία τέτοια τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι «κινδύνευσαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν» ή πως οι «Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς» είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη είναι να δημιουργηθούν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών πάνω από το έδαφος- και εδάφους και φυσικά ο καπνός να έχει μαυρίσει ορισμένους τοίχους από τα μνημεία, ακριβώς επειδή από εκεί πέρασε η φωτιά. Είναι αισθητικό το πρόβλημα και όχι ουσιαστικό. Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία. Το αισθητικό μέρος το έχει ήδη αναλάβει η αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας από σήμερα.

«Άλλωστε, απόδειξη ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες, είναι το γεγονός ότι από σήμερα για κάποιον ο οποίος θα είναι εκεί είναι ανοικτός και σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι στις Μυκήνες «λειτούργησε απολύτως η πρόληψη. Η πρόληψη ήταν η εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια ΕΦΑ που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί και η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Διαβάστε επίσης: Φωτογραφίες από την πυρκαγιά στις Μυκήνες – Πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά

Σε ερώτηση για την πυρασφάλεια του χώρου και αν λειτούργησε κανονικά, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι σύστημα πυρασφάλειας υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο. «Υπάρχουν δεξαμενές μεγάλες με δεκάδες τόνους νερού και υπάρχει και το σύστημα τις οποίες τις συνδέει. Δεν χρειάστηκε να λειτουργήσουν διότι αντέδρασε αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επομένως η παρέμβαση ήταν πολύ πιο άμεση και πολύ πιο δυναμική και κυρίως επενέβησαν σε πολύ σύντομο χρόνο τα εναέρια μέσα: δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Οι δεξαμενές ήταν γεμάτες, παραμένουν γεμάτες, απλώς η παρέμβαση των εναέριων μέσων και των πυροσβεστών ήταν άμεση και δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος των δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η ίδια επανέλαβε ότι «απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς ότι συνέβη είναι πως σε 4 τμ τοίχο όπου είχε υπάρξει από τις προηγούμενες δεκαετίες αναστηλωτική παρέμβαση και είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά, όπως φελιζόλ, τα υλικά αυτά εξαερώθηκαν. Αυτή είναι η πραγματική ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα και είναι προφανές ότι τις επόμενες πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί απολύτως». Όσο για τα σημεία από τους πλαστικούς σωλήνες που συνδέουν τις δεξαμενές και κάηκαν, η υπουργός διευκρίνισε ότι «αυτό ήταν το πρώτο ζήτημα που συζητήσαμε σε αυτή τη διευρυμένη σύσκεψη και είναι θέμα μιας – δυο ημερών να αποκατασταθεί».

Στη σύσκεψη, επίσης, αποφασίστηκε «να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης με κρουνούς υψηλής πίεσης, πράγμα το οποίο προϋποθέτει να γίνει ένα έργο ύδρευσης από το τελευταίο σπίτι του οικισμού μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, κάναμε τη σχετική συνεννόηση να γίνει το έργο, το οποίο αναλαμβάνει να το χρηματοδοτήσει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να υπάρξει κι αυτή η επιπλέον ενίσχυση.

Επίσης, η αρμόδια αντιπεριφέρεια ανέλαβε να καθαρίσει ακόμα περισσότερο τα ρέματα τα οποία υπάρχουν εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου», όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα πεύκα που υπάρχουν στις Μυκήνες, η υπουργός απάντησε ότι η φωτιά δεν έφτασε καθόλου στο συγκεκριμένο αλσύλλιο. «Αυτό το οποίο επίσης είπαμε σήμερα, αλλά είναι αρκετά μεσο-μακροπρόθεσμο, είναι να ξεκινήσει αμέσως μια μελέτη αντικατάστασης των πεύκων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο από άλλα φυτά τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να καούν. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, γιατί και τα πεύκα να βγουν κάποια στιγμή, για να μην υπάρξει αλλοίωση του τοπίου (καθώς τα μνημεία συνδέονται με συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον), θα πρέπει να μεγαλώσουν τα νέα φυτά για να καλύψουν αυτό το κενό», υπογράμμισε η υπουργός, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την αξία του καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων. «Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινάει από τον Μάρτιο και να επαναλαμβάνεται μέχρι και τον Ιούνιο-Ιούλιο. Ειδικά για τις Μυκήνες, όπως με πληροφόρησε η Έφορος Αρχαιοτήτων, το μόνιμο προσωπικό που είναι στον αρχαιολογικό χώρο ασχολείται συστηματικά με την αποψίλωση και πως τελευταία φορά που ασχολήθηκε με αυτήν ήταν πριν δυο μέρες».

Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε με τρόπο ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, ανέφερε επίσης η υπουργός, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Μια φωτιά σε οποιοδήποτε αρχαιολογικό χώρο και ιδιαίτερα σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο είναι από μόνο του ένα θλιβερό γεγονός. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε με τρόπο και είχε προβλέψει τόσο, ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Το κράτος αντέδρασε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, ενώ σημείωσε: «Είναι ατυχές το γεγονός της φωτιάς, αλλά είναι ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία αυτού του αρχαιολογικού χώρου». 

«Είμαι υπερήφανη που η φωτιά στις Μυκήνες αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε την παραμικρή ζημία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Τα καμένα χόρτα, προφανώς δίνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Αλλά ήταν καμένα χόρτα και δεν υπήρξαν ζημίες στις αρχαιότητες», είπε η Λίνα Μενδώνη απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρολιάκο, ότι είναι η υπουργός που επί των ημερών της κάηκαν οι Μυκήνες. 

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη

«Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με την οποία σχολιάζει φωτογραφία από τη σημερινή πυρκαγιά.

Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας». «Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η υπουργός δηλώνει ότι «οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα», σημειώνει και καταλήγει: «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».

Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου καλούσε την υπουργό Πολιτισμού να ζητήσει «συγγνώμη» από τους πολίτες.

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη “τη μικρότερη δυνατή φθορά” και πως “το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα”», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Απάντηση Λ. Μενδώνη

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξής, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ:

«Λυπάμαι ειλικρινά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Δεν διανοούμαι ότι συνειδητά θέλει να δυσφημίσει τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και συνεπώς τη χώρα. Από αύριο το πρωί, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Μυκηνών λειτουργούν στο καθιερωμένο τους ωράριο. Είμαι στη διάθεση του π. Πρωθυπουργού, να τον ξεναγήσω προσωπικά, όποτε εκείνος επιθυμεί. Ώστε, ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει ότι οι Μυκήνες είναι οι πολύχρυσες του Ομήρου…».