Ζητεί διάλογο εν μέσω απειλών η Αγκυρα

Ζητεί διάλογο εν μέσω απειλών η Αγκυρα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική των… αντιφατικών μηνυμάτων συνεχίζει η Αγκυρα, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυε πως η εάν η Αθήνα είναι έτοιμη για διάλογο, τότε είναι και η Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρούσε την απειλητική ρητορική, χρησιμοποιώντας μάλιστα και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «παιχνίδι σκιών» και τόνισε πως «είναι αστείο (για άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν ως δόλωμα της Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ενάντια σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία», ενώ έκανε αναφορές και στο Καστελλόριζο.

Παράλληλα -και παρά τις αναφορές για διάλογο- ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας: «Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελλόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Ελλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα», συνέχισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η «σύγκρουση» μέσω Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Μετά τη χθεσινή νέα τουρκική οδηγία, που επέκτεινε έως τις 12 Σεπτεμβρίου τη δραστηριότητα του «Ορουτς Ρέις», η Αθήνα απάντησε με άντι-Navtex, με το υπουργείο Εξωτερικών να διαμηνύει ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή