Die Welt: Θερμό επεισόδιο ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος

Die Welt: Θερμό επεισόδιο ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άκρως επικίνδυνο σχεδιασμό, για την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα στο ΝΑΤΟ, του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, καθώς επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του είτε να βυθίσουν ελληνικό πλοίο είτε να ρίξουν αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

«Εάν η απόφαση εξαρτιόταν από τον Τούρκο πρόεδρο, το πολεμικό ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό. Αυτό ακριβώς ζήτησε ο Ρ.Τ. Ερντογάν από τους στρατηγούς, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικούς κύκλους πριν από λίγες ημέρες. Τους ζήτησε μάλιστα να το οργανώσουν κατά τρόπο που να μη χάσει κανείς τη ζωή του. Οταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να καταρρίψουν ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτίναξης και να σωθεί. Αλλά οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν και αυτό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Παράλληλα, σημειώνεται: «Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση των “πολεμικών ασκήσεων”: στα τέλη Αυγούστου, το πολεμικό ναυτικό έλαβε θέσεις. Το υπ. Αμυνας ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική άσκηση θα ξεκινήσει βορειοδυτικά του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Και σε άλλο σημείο:

«Ο Ερντογάν προκαλεί με ρητορική πολέμου, ενώ το πολεμικό ναυτικό κατευθύνεται βήμα βήμα προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τον νατοϊκό εταίρο Ελλάδα».

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι η Die Welt προβάλλει την εκτίμηση πως ο Ερντογάν «δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φυσικό αέριο». Ειδικότερα, αφού κάνει λόγο για «σκηνοθετημένη διαμάχη του Ερντογάν για το φυσικό αέριο στην Ανατ. Μεσόγειο», προσθέτει: «Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία τουλάχιστον έως το 2023 και να γιορτάσει την εκατονταετία της Τουρκικής Δημοκρατίας ως ηγέτης της. Αυτό το όνειρο κινδυνεύει να ακυρωθεί δεδομένων των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων και του καταρρέοντος κόμματός του. Στο πλαίσιο αυτό, ο τουρκικός λαός δεν πρέπει να στραφεί εναντίον του, αλλά να αισθάνεται προδομένος και καταπιεσμένος από τους ξένους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή