Αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο ζητεί το Βερολίνο

Αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο ζητεί το Βερολίνο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αποδεικτικά στοιχεία αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρεί αναγκαία το Βερολίνο, όπως προκύπτει από την προχθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Οσο το τουρκικό ερευνητικό είναι στην περιοχή, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος», σημειώνεται χαρακτηριστικά από γερμανικής πλευράς – αν και προστίθεται ότι πρέπει να υπάρξουν κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, νέα προειδοποίηση απηύθυνε προς την Αγκυρα χθες η Ε.Ε.

Οπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής Πέτερ Στάνο, το μήνυμα, οι προσδοκίες, το χρονοδιάγραμμα και οι συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν κινηθεί προς την αποκλιμάκωση, «κατέστησαν σαφή» από την Ε.Ε., τόσο μέσω του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) την περασμένη εβδομάδα όσο και στο προχθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ του Ζοζέπ Μπορέλ και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ε.Ε. ήταν πολύ σαφής στην αλληλεγγύη της προς Ελλάδα και Κύπρο και πολύ σαφής όσον αφορά το τι αναμένει από την Τουρκία ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση», τόνισε ο Πέτερ Στάνο, αναφέροντας ότι γίνονται πολλές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. «Ελπίζουμε οι Τούρκοι φίλοι και εταίροι μας να λάβουν υπόψη το μήνυμα αυτό και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται αναλόγως, ώστε να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική συνομίλησε προχθές τόσο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών όσο και με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χθες, εν τω μεταξύ, ο κ. Μπορέλ μετέβη στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σαράζ και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Γράφοντας στο Twitter, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η Ε.Ε. καλωσορίζει την πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί «κορυφαία προτεραιότητα». Σύμφωνα με την ανάρτησή του, η Ε.Ε. στηρίζει τη διαδικασία του Βερολίνου και τα μέτρα αποκλιμάκωσης, «συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο όπλων», που συνιστούν «σημεία-κλειδιά για τον τερματισμό της λιβυκής σύρραξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή