Κρίσιμη προσέγγιση με τα ΗΑΕ

Κρίσιμη προσέγγιση με τα ΗΑΕ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια αναδυόμενη σχέση, με πολλές προοπτικές επέκτασης σε διάφορους τομείς, αποκαλύπτουν οι πρόσφατες επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με τελευταία την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Νάχιαν, διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 10 ημέρες έχουν σταθμεύσει στη Σούδα αεροπορικές δυνάμεις οι οποίες από την περασμένη Δευτέρα εκτελούν συνεκπαιδεύσεις με όλα τα στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Η εξελισσόμενη σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΑΕ αντικατοπτρίζει με τον πιο παραστατικό τρόπο, κατά αρκετούς έμπειρους παρατηρητές, την επιλογή της Αθήνας να επενδύσει στην περιφερειακή διάσταση, μετά την ολοένα και στενότερη συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Πέρα από την προφανή επιλογή της Αθήνας να στραφεί περισσότερο προς τη Μεσόγειο και το θέατρο Βόρειας Αφρικής – Μέσης Ανατολής, οι σχέσεις με τα ΗΑΕ βοηθούν στην προώθηση καλύτερων προσβάσεων, μεταξύ άλλων και στην Ουάσιγκτον, η οποία άλλωστε είναι ενεργός μεσολαβητής ανάμεσα στους Εμιρατινούς και τους Ισραηλινούς.

Σχήματα συνεργασίας

Η θέση της Ελλάδας είναι ιδανική καθώς εκτιμάται ότι όταν, με την παρουσία των ΗΠΑ, ολοκληρωθεί η διαδικασία σύναψης πλήρων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε ΗΑΕ και Ισραήλ, τότε η Αθήνα μπορεί να προωθήσει ορισμένα πολυμερή σχήματα συνεργασίας κυβερνητικής διπλωματίας (Track 1), στα πρότυπα του East Med Gas Forum (EMGF).

Αυτή η διπλωματία Track 1 μπορεί να επεκταθεί σε τομείς όπως η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η υγεία, ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη και η οικονομία εν γένει. Σε χρονικό βάθος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ένα πολυμερές σχήμα στο οποίο θα συμμετάσχουν Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ, κάτι προς το παρόν πολύ πρώιμο.

Ωστόσο, τόσο οι στενές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΑΕ όσο και η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του Κόλπου με το Ισραήλ, μάλιστα υπό αμερικανική μεσιτεία και καθοδήγηση, κάνει προφανή μια στρατηγική αλλαγή στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή