Παπαντωνίου: Οι διαφορές με Αγκυρα δεν θα μεταφερθούν από NATO σε E.E.

Παπαντωνίου: Οι διαφορές με Αγκυρα δεν θα μεταφερθούν από NATO σε E.E.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ελληνικές αντιρρήσεις στο «κείμενο της Κωνσταντινούπολης» για το θέμα του Ευρωστρατού εξέφρασε χθες ο υπουργός Αμύνης κ. Γ. Παπαντωνίου. Κηρύσσοντας την έναρξη ημερίδας της Σχολής Εθνικής Αμυνας με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων του NATO, παρουσία του SACEUR πτεράρχου κ. Τζόζεφ Ράλστον, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν αποδέχεται τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δρα αυτόνομα στον τομέα της ασφάλειας.

«Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μεταφορά των διαφορών που υπάρχουν στο πλαίσιο του NATO εντός της E.E., όταν μάλιστα αυτές προέρχονται από μία χώρα που δεν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο κ. Παπαντωνίου. «Το NATO», πρόσθεσε, «πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των μελών του από κάθε είδους εξωτερική απειλή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ηπιότερης μορφής ζητήματα ασφαλείας, όπως διατήρηση της ειρήνης και ανθρωπιστικές αποστολές. H Ελλάδα στηρίζει τη συμπληρωματική δράση των δύο οργανισμών, με τρόπο, όμως, που θα διασφαλίζει την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν δρα μόνη της, χωρίς εξάρτηση από νατοϊκές εγκαταστάσεις».

Οικονομικά ασύμφορη

Ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τόμας Μίλερ χαρακτήρισε μεν υγιή την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας, διαφώνησε όμως με την αυτόνομη λειτουργία της. Υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι η δημιουργία νέων υποδομών για την υλοποίησή της είναι οικονομικά ασύμφορη, δεν είναι σοφή και θα επηρεάσει την ομαλή συνεργασία μεταξύ NATO και E.E.».

O πτέραρχος Ράλστον κάλεσε όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στους αμυντικούς εξοπλισμούς τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μελλοντικές τρομοκρατικές απειλές, ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. O κ. Ράλστον είχε εθιμοτυπική συνάντηση, διάρκειας 15 λεπτών, με τον υπουργό κ. Γ. Παπαντωνίου, στην οποία συμμετείχε και ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. O στρατηγός κ. M. Παραγιουδάκης παρέθεσε, τέλος, γεύμα στον SACEUR, στο οποίο παρακάθησε και ο διάδοχός του αντιστράτηγος κ. Γ. Αντωνακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT