«Δελτίο θυέλλης» με την παραίτηση του Α/ΓΕΝ

«Δελτίο θυέλλης» με την παραίτηση του Α/ΓΕΝ

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «τρικυμία» που ξέσπασε προχθές βράδυ στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και στους κόλπους των ναύαρχων μετά την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου κ. Γ. Θεοδωρουλάκη, και την κόντρα του με τον υπουργό Αμύνης κ. Γ. Παπαντωνίου, που θέλησε να επιβάλει την πρακτική των «ημετέρων» στις προαγωγές των ανωτάτων αξιωματικών, εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό διότι, πέραν των όποιων παρενεργειών δημιουργηθούν στις σχέσεις της στρατιωτικής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, σε μία περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του κ. Γ. Παπαντωνίου, η κρίση σημειώθηκε σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη και καθόλου ευνοϊκή συγκυρία για την κυβέρνηση και ήρθε να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ετσι, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή ομιλία του παραιτηθέντος Α/ΓΕκ. Γ. Θεοδωρουλάκη κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων από τον νέο αρχηγό Ναυτικού, αντιναύαρχο κ. A. Αντωνιάδη, ο οποίος ήταν αρχηγός Στόλου και διορίσθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με απόφαση «διά περιφοράς υπογραφών» του ΚΥΣΕΑ, καθώς το Οπλο δεν μπορούσε να μείνει ακέφαλο. H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης γνωρίζει καλώς ότι θα τρωθεί η εικόνα της στους κόλπους των ανωτάτων στρατιωτικών που επιθυμούν να διατηρούν μια αυτονομία στη ρύθμιση θεμάτων ιεραρχίας και επιτελικών τοποθετήσεων, εάν ο παραιτηθείς Α/ΓΕ κάνει υπαινιγμούς σχετικά με τη συμπεριφορά και τις μεθοδεύσεις του κ. Γ. Παπαντωνίου για την προώθηση «ημετέρων».

Η «νάρκη» στην οποία προσέκρουσε ο κ. Παπαντωνίου θα μπορούσε εύκολα να έχει αποφευχθεί, αν το όλο θέμα δεν συνδεόταν με το σύνδρομο των υπουργών να συνοδεύουν τη μετακίνησή τους με την προώθηση των «ημετέρων» εις βάρος της όποιας αξιοκρατίας. Ο κ. Θεοδωρουλάκης επελέγη πέρυσι αρχηγός κατόπιν εισήγησης του κ. Α. Τσοχατζόπουλου και όπως ήταν φυσικό οι περυσινές κρίσεις στην ηγεσία του Π.Ν. είχαν γίνει με δικές του προτάσεις.

Ακόμη και αν ισχύει η διάψευση από την πλευρά του υπουργού ότι δεν έδωσε λίστα στον πρώην αρχηγό με τα ονόματα των προς αποστρατεία ή προαγωγή 10 ανωτάτων αξιωματικών, γεγονός παραμένει ότι αιτία της σύγκρουση ήταν οι προτάσεις του, αλλά και η πρωτοφανής μεθόδευση που επιχείρησε. Αλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι και τις παραμονές των κρίσεων των ανωτάτων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς είχαν κυκλοφορήσει ανάλογες φήμες περί «λίστας», που δόθηκε στον αρχηγό ΓΕΣ κ. Π. Χαρβάλα. Επιπλέον, δεν μπορεί να διαψευστεί ότι οι προτάσεις του κ. Παπαντωνίου είχαν έντονη κομματική χροιά. Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν στη διαμόρφωσή της να έχουν παίξει ρόλο και απόστρατοι ναύαρχοι, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

Ο κ. Θεοδωρουλάκης είχε απειλήσει εξαρχής με παραίτηση, ωστόσο αυτό που ενόχλησε ακόμη περισσότερο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν ότι την υπέβαλε μετά την ολοκλήρωση των κρίσεων από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Η συνεδρίαση του Οργάνου την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες περί παρέμβασης του πρωθυπουργού προς τον κ. Παπαντωνίου το πρωί της ίδιας ημέρας, αλλά και οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ότι η κρίση απεσοβήθη, είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο κ. Θεοδωρουλάκης δεν θα υλοποιούσε την απειλή του. Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Αμύνης ήλπιζε ότι θα έκλεινε η «υπόθεση» χωρίς παραιτήσεις, προκύπτει σαφώς από την προχθεσινή συνέντευξη στην EPT του υφυπουργού Αμύνης κ. Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος εμφάνισε τη σοβαρή διαφωνία ΑΓΕ- υπουργού ως «κάποια πράγματα που είναι στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής και σωστά και νόμιμα, να ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, κάτι που είναι όχι μόνον θεμιτό, αλλά και επιβεβλημένο, βάσει των Κανονισμών και του Συντάγματος».

Στην εκτίμηση ότι ο απελθών Α/ΓΕδεν θα παραιτείτο τελικά, συνέβαλε και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του ΣΑΓΕ έδειχναν ότι επετεύχθη ο συμβιβασμός, στον οποίο συνέβαλαν και οι υπόλοιποι αρχηγοί. Συγκεκριμένα αποστρατεύθηκε μεν ο κ. Μανουσογιαννάκης, ωστόσο τον ακολούθησε μαζί με τους κ. Ραπατζίκο, Αντωνόπουλο, Δρακούλη και ο κ. Σούχλας, ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στις προτάσεις Παπαντωνίου. Επιπλέον προήχθη σε αντιναύαρχο ο επίσης «εκτός λίστας» κ. Θ. Κατωπόδης και παρέμεινε ο υποναύαρχος κ. Νικητιάδης. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για «νίκη στα σημεία» του πρώην αρχηγού ή τουλάχιστον ισοπαλία.

Ωστόσο ο κ. Θεοδωρουλάκης υπέβαλε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΣΑΓΕ την παραίτησή του, με το αιτιολογικό ότι δεν έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις του. Η απόφασή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου και σφόδρες επικρίσεις εις βάρος του. Η πλευρά του κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε πρωτοφανή την αντίδρασή του και υποστήριξε το δικαίωμα της επιλογής των αξιωματικών που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

Χαρακτηριστικά συνεργάτες του υπογράμμιζαν ότι «δεν υπάρχει καθεστώς στρατοκρατίας» και διατυπώθηκε η κατηγορία ότι ο κ. Θεοδωρουλάκης ήθελε να επιβάλει και τους 10 αξιωματικούς που θα απαρτίζουν το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο. Η ένταση έφτασε σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που από ορισμένες πλευρές διατυπώθηκαν και τα ευτελή υπονοούμενα για την «ηθική» του «διδύμου», όπως χαρακτηρίστηκαν οι Θεοδωρουλάκης – Μανουσογιαννάκης, αλλά και για εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων στην όλη υπόθεση, λόγω της στενής συγγενικής σχέσης του πρώην αρχηγού με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Ο πρόεδρος Bush με τον αποστολικό του λόγο και τον αγώνα του κατά του κακού φαίνεται να έχει απήχηση στο αμερικανικό κοινό. H διαπίστωση αυτή άγει τον Ευρωπαίο παρατηρητή στο μελαγχολικό συμπέρασμα ότι η επικράτηση της επιρροής του Andrew Jacksoστην αμερικανική πολιτική ζωή ακυρώνει τις κοινές προσλαμβάνουσες που καθιστούσαν ευκολότερη την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του δυτικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή