ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια θλιβερή έκθεση Στάζι για Κόκκαλη και Ελλάδα

Των Αριστέας Μπουγάτσου – Ελένης Τριανταφυλλίδη

Ακρως αποκαλυπτική είναι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που περιγράφει τις σχέσεις του καθεστώτος με τον κ. Σ. Κόκκαλη κατά το 1985, τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, τις σχέσεις του με τους πολιτικούς, τους τρόπους με τους οποίους προετοίμαζαν, χρόνια πριν, την τεχνολογική άλωση του OTE από την Intracom, διανθίζοντας όλα τα παραπάνω με «λαδώματα», διεισδύσεις και έντονη δόση κατασκοπείας. Το έγγραφο (10.6.86) περιέχει απομαγνητοφωνημένη κατάθεση του πράκτορα της ΣΤΑΖΙ Peter Schmann, που καλύπτει την τρίωρη συνάντησή του με τον κ. Σ. Κόκκαλη, όπως γράφει, και το απευθύνει στον σύντροφο ταγματάρχη Κοχ.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι ανατολικογερμανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν επακριβώς το σχέδιο άλωσης του OTE, την προετοιμασία ψηφιακοποίησης του δικτύου του και κυρίως τον «αρραβώνα» της Intracom με την ΕricssoΣουηδίας, τον οποίον και «ευλογούν». Είτε γιατί αναβαθμίζεται η προστατευόμενή τους Intracom είτε γιατί αποκτούν και αυτοί με τη σειρά τους προηγμένη τεχνολογία που θα τους «ξεκλειδώσει» ο Σ. Κόκκαλης.

Ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί βέβαιο ότι ο Σ. Κόκκαλης, που γνωρίζει τα πάντα για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, διατηρεί σχέσεις με την ελληνική ΚΥΠ και εκφράζει την καχυποψία του και για πιθανές έως ανενεργές σχέσεις του ή επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Γερμανίας (BND) και των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA).

Hauptabteilung ΧVΙΙΙ/8

Σύντροφος ταγματάρχης Κοχ

ΙΜS

Πέτερ Σούμαν

Της 10ης 6 1985

(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο)

Κόκκαλης, Σωκράτης

Σε σχέση με τη συνομιλία μας συνταντήθηκα με τον Κόκκαλη επί τρεις ώρες και συζήτησα μαζί του επί σειρά θεμάτων.

1. Σχετικά με τον προβληματισμό Μπάφας.

Ο Μπάφας σπούδασε εξ όσων γνωρίζω στη Δρέσδη, απασχολήθηκε για ένα διάστημα στην Ιντρακόμ και αργότερα πήγε στον ΟΤΕ. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Τεχνολογίας υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου και εκεί παρείχε ενεργό υποστήριξη. Αργότερα έγινε καθηγητής πανεπιστημίου και σήμερα διαδραματίζει ρόλο όχι αρνητικό κατ’ αρχήν, προφανώς όμως ανέλαβε σοβαρή πολιτική δέσμευση.

Τα χρήματα τα οποία έλαβε από τον ΟΤΕ τα διοχέτευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος στο ΚΚΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον απομάκρυναν από τον ΟΤΕ. Κατά τη γνώμη μου, ο Μπάφας δεν ενσαρκώνει ιδιαίτερο κίνδυνο για μας, διότι δεν κατέχει κάποια ειδική γνώση σε σχέση με τα υφιστάμενα προβλήματα.

2. Δημητριάδης.

Ο Δημητριάδης σπούδασε στο Μόναχο. Συστήθηκε στον Κόκκαλη μέσω προσωπικής γνωριμίας. Γνωρίζει πολλά, θα μπορούσα να πω γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Εδώ φαίνεται να ανακύπτει μία σχέση που απαιτεί συμπληρωματική διερεύνηση, δηλαδή μέχρι ποίου βαθμού ο Δημητριάδης είχε στο Μόναχο επαφές με συγκεκριμένες ομάδες ή αν ήταν στρατολογημένος.

3. Κόκκαλης.

Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ο Κόκκαλης συνέπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε απευθείας ερώτησή μου με πληροφόρησε ότι 25 εκατομμύρια δραχμές κατεβλήθησαν απευθείας στο κόμμα και 10 εκατομμύρια επιπλέον σε μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για λόγους ασφαλείας διαμοίρασε και 10 εκατομμύρια δραχμές σε εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, διότι δεν ήταν βέβαιος εάν θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών επικαλείται απολύτως καλές προσωπικές σχέσεις με την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας και είναι άριστα ενημερωμένος ως προς τα πρόσωπα και τα πολιτικά προβλήματα, τα οποία απασχολούν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα μέσω αυτού να συζητήσουμε εσωτερικές πληροφορίες σχετικές με προσωπικότητες ή με τρέχοντα ζητήματα. Είναι έτοιμος για εμπεριστατωμένη συζήτηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, εμού παρόντος, και εκφράζει την επιθυμία να μην είναι παρών κανένας εκπρόσωπος άλλου υπουργείου.

Εχοντας σκεφτεί το θέμα από διάφορες πλευρές, εκτιμώ ότι οι σχέσεις προς τη CIA και την BND, εάν και εφόσον υπήρξαν, είναι ανενεργές. Οτι διατηρεί σχέσεις με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αυτό ήταν κατ’ αρχήν γνωστό. Το σημαντικό είναι ότι είναι προσωπικά πολύ γνωστός του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Συζήτησα εκτενώς με τον Κόκκαλη την πολιτική κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Εκείνος εκτιμά ότι κυρίως μέσω της προσωπικότητας του Παπανδρέου υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων της τάξης του 3% έως 6%, πράγμα που τελικώς οδήγησε στη σχετικώς σημαντική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Θα πρότεινα στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρώτης Dekade, να έχουμε μία συζήτηση επί των διαφόρων λεπτομερειών με έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, πράγμα το οποίο θα έπρεπε, από πολιτική άποψη, να έχουμε προετοιμάσει.

Πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και εις το εξής με τη συντελεσθείσα διασύνδεση;

Προτείνω τα εξής διαβήματα:

Η εξαιρετική εντύπωση της περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησής του μού γέννησε σειρά νέων ιδεών. Κυρίως θα έπρεπε να επιδιώξουμε μία ήσυχη συνεργασία στον επιστημονικο-τεχνικό τομέα.

Για παράδειγμα το τηλέτυπό μας F2000 είναι μειωμένης απόδοσης: Με τη βοήθεια συγκεκριμένων τεχνικών προσθηκών, που δεν είναι διαθέσιμες στη DDR λόγω COCOM, το πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί με βελτιωτικές προσθήκες. Εκείνος είναι έτοιμος να βαδίσει στην οδό της εμβαθυμένης συνεργασίας. Γι’ αυτό θα ήταν πρόσφορο να δοθούν αντίστοιχες εντολές στους Χέρτσογκ και Λόχμαν και στη συνέχεια να καθορίσω τα επί μέρους διαβήματα εν όψει της επίσκεψής του τον Ιούλιο.

Επιπλέον διακρίνω την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης εξαγωγικής εταιρείας, δηλαδή μιας μικτής εταιρείας με τον Κόκκαλη, μέσω της οποίας θα μπορούμε να πωλήσουμε σειρά προϊόντων – τηλεφωνικές συσκευές, τηλέτυπα, ΡΟΜ τεχνολογία κ.λπ. Οι δυνατότητες αυτές στον τομέα των εξαγωγών θα μας παρείχαν τη νομική ευχέρεια να διοχετεύουμε συγκεκριμένα προϊόντα στο περιβάλλον της ΕΟΚ και στη συνέχεια να τα εξαργυρώνουμε για λογαριασμό μας. Μπορούμε να σκεφτούμε για αργότερα τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών της εταιρείας Ελλάς Ελεκτροτεκνίκ.

Στη συνέχεια εξετάσθηκε η εξέλιξη της διασύνδεσης με τη Siemens και η συναφής προβληματική ως προς την (εισαγωγή) της ψηφιακής τεχνολογίας στην ελληνική αγορά. Ημουν σε θέση να διαπιστώσω ότι κατ’ αρχήν μπορούσαμε να αποκλείσουμε για τον Κόκκαλη την παραλλαγή της διασύνδεσης με τη Siemens. Προφανώς σε συμφωνία με ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης είχε σοβαρές επαφές για την ενδεχόμενη επιλογή της ψηφιακής τεχνολογίας Ερικσον/ Σουηδία και μεταξύ άλλων επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο την Ερικσον στη Στοκχόλμη.

Για πολιτικούς και τεχνικούς λόγους η Siemens δεν είναι αποδεκτή. Αυτή η δυνατότητα πρόσβασης στην ψηφιακή τεχνογνωσία της Ερικσον με παρακίνησε κατά την επόμενη επίσκεψή του να (του ζητήσω) να μού προσκομίσει τεχνολογική ανάλυση ως προς την πρόβλεψη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Επί αυτής της βάσεως μπορεί κανείς να καταθέσει σειρά σκέψεων ως προς τα νέα στοιχεία, το Software και Hardware, και ίσως έτσι να επισπεύσουμε την ανάπτυξή μας εγκαίρως.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών η συζήτησή μας με τον πρέσβη και τον εμπορικό σύμβουλο οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι ενοχλητικοί παράγοντες σε σχέση με το πρόσωπο Κόκκαλης προήλθαν προφανώς από τον αρμόδιο αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελλάδας. Αμφότεροι οι σύντροφοι, χωρίς να είναι σε θέση να διακριβώσουν σαφή σχέση προς τις ερωτήσεις μου, δήλωσαν ανεπιφύλακτα ότι ο άνθρωπος αυτός προκάλεσε μεγάλη αναταραχή με ανεξέλεγκτες, μη διασταυρωμένες πληροφορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις μη επαρκώς διερευνημένες (πληροφορίες). Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι διαρκείς «υποσημειώσεις» για τον Κόκκαλη είναι ανυπόστατες.

Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να τον προστατέψουμε και να τον αναπλάσουμε σε δικό μας άνθρωπο. Αυτό θα διαρκέσει πολύ, ενδεχομένως θα έχει επιτυχία μόνο σε συγκεκριμένο χώρο, δεν πρέπει όμως να αποκλεισθεί. Οι μεταξύ μας οικονομικές διαφορές παραπέμφθηκαν στις καλένδες, μετά τη συμφωνία κατά την επίσκεψη του Ιουλίου.