«H κακοδιοίκηση γεννάει διαφθορά»

«H κακοδιοίκηση γεννάει διαφθορά»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαπίστωση ότι «η κακοδιοίκηση γεννά τη διαφθορά» έχει καταλήξει ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. K. Σκανδαλίδης, ο οποίος εισηγείται σήμερα σε ευρεία υπουργική σύσκεψη τη λήψη μέτρων κατά της γραφειοκρατίας, που ευνοεί τις μεσολαβητικές διαδικασίες, καθώς και τη δημιουργία ενός αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που θα συντονίζει τους ελέγχους και θα διεισδύει στα άδυτα της διοίκησης.

Και οι τέσσερις υπουργοί, Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης, Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου και Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, συμφωνούν ότι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων δημιουργεί εστίες διαφθοράς, στο βαθμό που παρέχει «κίνητρα» στον πολίτη να συναλλαγεί με τον υπάλληλο, προκειμένου να προωθήσει πιο γρήγορα την υπόθεσή του, είτε πρόκειται για συντάξεις είτε για εφορίες είτε για πολεοδομικά ζητήματα. Τα μέτρα που θα ληφθούν κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας εξωτερικών μηχανισμών ελέγχου και καλύτερων πλαισίων λειτουργίας του κράτους. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση θα εξασφαλίζεται, επίσης, η επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς, που εντοπίζονται στο Δημόσιο.

Τα προβλήματα

Η μείωση του χρόνου, που απαιτείται για να διεκπεραιωθούν πολλές υποθέσεις στο Δημόσιο, εκτιμά και ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Νικηφ. Διαμαντούρος ότι είναι το όπλο για να κτυπηθεί προληπτικά η διαφθορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ετήσια τακτική Εκθεση του Σώματος καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολεοδομίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Διοίκησης -ειδικός γραμματέας κ. K. Κόγιας- στην οποία εντοπίζονται, εκτός από οικιστικές παραβάσεις και παρατυπίες στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Για παράδειγμα, καλλιεργητές που εισέπρατταν το επίδομα αγρανάπαυσης εργάζονταν κανονικά στα χωράφια τους, ενώ άλλοι που επιδοτούνταν για βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών εντοπίστηκαν, ύστερα από αναλύσεις του εδάφους στο Γενικό Χημείο του Κράτους, να χρησιμοποιούν λιπάσματα. Οι υπουργοί πρόκειται να υποβάλουν γραπτώς τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Φωτεινή Καλλίρη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή