Εκλογικοί τακτικισμοί του ΠΑΣΟΚ

Εκλογικοί τακτικισμοί του ΠΑΣΟΚ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στρατηγική επιλογή της προγραμματικής σύγκλισης και των κυβερνήσεων συνεργασίας με την Αριστερά καταλήγει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βελτιώσει το ιδιαίτερα δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα, αλλά και σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια, ήδη κατά πολλούς διαφαινόμενη, ήττα από τη Ν.Δ. στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Στη συγκεκριμένη στρατηγική συνέκλινε χθες το Ε.Γ. του κυβερνώντος κόμματος το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, ενώ συμφωνήθηκε επίσης η συνέχιση της μετωπικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. Πάντως, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη σκληρή κριτική των μελών του Ε.Γ. για την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, αλλά και από την αγωνία των κορυφαίων στελεχών για το ενδεχόμενο τυχόν αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να δρομολογήσει απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, στην «κεκλεισμένων των θυρών» εισήγησή του, ο κ. Σημίτης συνέδεσε εκ νέου τη Ν.Δ. με εξωθεσμικά κέντρα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και έκανε λόγο για MME «που εμφανίζουν μια εικόνα εντελώς διαφορετική από την πραγματική». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του παρόντος συγκρούονται μία «σκληρή» και μια «ήπια» γραμμή, ο κ. K. Καραμανλής θα ζητήσει τελικώς, μετά την αναμέτρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τα «ανοίγματα»

Το «στίγμα» των κυβερνητικών προθέσεων για τη συνέχιση της τακτικής των «ανοιγμάτων» προς την Αριστερά έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Ε.Γ. O κ. Σημίτης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσανατολισμένο «στη δημιουργία ενός προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος». Ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι «το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τις συνεργασίες με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς». Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης συμφωνήθηκε, προκειμένου η συζήτηση περί συνεργασιών να μην ενισχύσει το κλίμα ηττοπάθειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το κυβερνών κόμμα να θέσει ως στόχο και στις προσεχείς εκλογές την αυτοδυναμία και των διεργασιών περί ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου -που πάντως θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα- να προηγηθεί μια γενικότερη συζήτηση περί ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες προσέγγισης με την Αριστερά. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης για τον εκλογικό νόμο, «ο διάλογος αυτός θα έλθει με τη σειρά του». Παράλληλα, στις δηλώσεις του, ο κ. Σημίτης κατέστησε εκ νέου σαφές ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν το 2004 και χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια περί σύντομης κεντροδεξιάς παρένθεσης, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Ν.Δ. Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, η Ν.Δ. «είναι παράταξη μειοψηφίας που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα». Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι επιθυμεί την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έθεσε ως προτεραιότητες την κοινωνική σύγκλιση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα εθνικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή