ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς έκδοση ο Αγγ. Φιλιππίδης

pros-ekdosi-o-agg-filippidis-2000773

 Mε τις διαδικασίες για την έκδοση του Αγγελου Φιλλιπίδη να τρέχουν από χθες με ταχύτατους ρυθμούς, οι ελληνικές δικαστικές αρχές ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα βρίσκεται στην Ελλάδα και ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή.

Η σύλληψη Φιλιππίδη, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, έθεσε τέλος στα σενάρια και τις υποψίες των διωκτικών αρχών για επικείμενη εξαφάνισή του.

Ο Αγγελος Φιλιππίδης, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για δάνεια χωρίς εγγυήσεις και για παράνομη σύμβαση του Τ.Τ. με εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά, είχε εκδώσει προσωρινή άδεια παραμονής του στην Ελβετία. Το σχετικό ταξιδιωτικό έγγραφο βρέθηκε στην κατοχή του όταν συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι επρόκειτο να ταξιδέψει εκεί για να τακτοποιήσει θέματα που σχετίζονται με λογαριασμούς του οι οποίοι είναι σε έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές.

Εφυγε στις 3 Ιανουαρίου

Ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως προέκυψε από έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ανέλαβε το βάρος του εντοπισμού του, δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αμερική (ΗΠΑ) όπως ο ίδιος άφηνε να εννοηθεί.

Από όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές ο Αγγελος Φιλιππίδης έφυγε από την Ελλάδα στις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του –εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη που χειρίζεται την υπόθεση– και ταξίδεψε για την Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος, εμφανισθείς ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου, όπως προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία εκδόσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δήλωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα και να δώσει εξηγήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι είχε σκοπό να γυρίσει στην Ελλάδα –χθες Δευτέρα– και προς την κατεύθυνση αυτή είχε προετοιμάσει και την έκδοση των εισιτηρίων του. Ωστόσο, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές που αναβάθμισαν με πρωτοβουλία του ανακριτή Γ. Ανδρεάδη το ένταλμα για τη σύλληψή του από εγχώριο σε διεθνές, εκδίδοντας «ερυθρά αναζήτηση» όπως λέγεται η αναβαθμισμένη «νότα» για τη σύλληψη κάποιου σε διεθνές επίπεδο, εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το ποια ήταν η πρόθεση Φιλιππίδη, έχοντας βάσιμες υποψίες ότι επρόκειτο να διαφύγει.

Πάντως η σύλληψή του, που σηματοδότησε την επιστροφή του στην Αθήνα, δρομολόγησε τις διαδικασίες έκδοσής του με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Οι φυλακές Μάλταπε

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων αρχών αλλά και με διαβεβαιώσεις του συνηγόρου του Αγγελου Φιλιππίδη, Θαν. Βαρλάμη, ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. θα παραιτηθεί από τις δικονομικές ευχέρειες και προθεσμίες που του παρέχει ο νόμος για να επισπευσθεί η έκδοσή του στην Ελλάδα, καθώς κρατείται στις τουρκικές φυλακές Μάλταπε. Στις φυλακές αυτές κρατούνται αλλοδαποί υπό απέλαση από την Τουρκία ή άτομα για τα οποία τρέχουν διαδικασίες έκδοσης.

Ο Αγγελος Φιλιππίδης, με βάση την πολύμηνη έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου και όπως αναφέρεται διεξοδικά στο πόρισμά της, θεωρείται κομβικής σημασίας πρόσωπο για τη χορήγηση δανείων χωρίς εγγυήσεις σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Επίσης σημαντικότατος περιγράφεται ο ρόλος του και στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Τ.Τ. και εταιρείας συμφερόντων Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας από την οποία το ελληνικό Δημόσιο –και το Τ.Τ.– κατά το εισαγγελικό πόρισμα υπέστη ζημία 125 εκατ. ευρώ.