Κακλαμάνης κατά Βρετανίας και ΗΠΑ για το κείμενο της Αγκυρας

Κακλαμάνης κατά Βρετανίας και ΗΠΑ για το κείμενο της Αγκυρας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στον πρωθυπουργό της Ισπανίας και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας, να μη χρεωθεί η ισπανική προεδρία το «εξωθεσμικό, προσβλητικό και απαράδεκτο κείμενο της Αγκυρας» για τον Ευρωστρατό, αλλά να προωθηθεί λύση-απόφαση που να συμβιβάζεται με τον σεβασμό και την αυτονομία των αρχών της Ε.Ε. εξέφρασε από το βήμα της ισπανικής Βουλής το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της Διασκέψεως των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ο κ. Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δυσφορούν όχι μόνον για το δημοκρατικό έλλειμμα, αλλά και για τη νηπιακή μορφή στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική, «ώστε να μην αρθρώνεται πειστικός λόγος σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος και συμφερόντων της». Χαρακτηριστικά ανέφερε ως υπονόμευση του κύρους και της αυτονομίας της Ενωσης το περίφημο έγγραφο της Αγκυρας αναφορικώς με την απόφαση της Νίκαιας και της Κολωνίας για τη δημιουργία του Ευρωστρατού, ενώ επετέθη και κατά των υπερατλαντικών συμμάχων και της στάσης τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως: «Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και όποιοι ενεργούν μέσα στην καρδιά της Ε.Ε. ως προέκτασή τους πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί η Ενωση έπειτα από τόσα χρόνια να τυγχάνει μεταχειρίσεως νηπίου. Αλλως θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα έχουμε μία μόνιμη αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ και πριν συνερχόμεθα στα συμβούλια κορυφής και τις συνελεύσεις των οργάνων μας, να μας στέλνουν τη γραμμή τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παριστάμενος στη Διάσκεψη πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων κ. Τζέφρι Τόρτοφ πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς της βρετανικής κυβερνήσεως, απαντώντας στον κ. Κακλαμάνη ότι «μπορεί να έχει δίκιο», αλλά «δεν είναι το θέμα αυτό μέρος της ατζέντας της συζητήσεως», σπεύδοντας μάλιστα να προσδιορίσει ότι δεν ανήκει στο κόμμα Εργατικών του κ. Τόνι Μπλερ.

Ο κ. Κακλαμάνης που θα είναι οικοδεσπότης της Διασκέψεως την άνοιξη του 2003 εξέφρασε τη φιλοδοξία κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας να υπογραφούν οι πράξεις προσχωρήσεως των υπό ένταξιν χωρών «παρά τα εμπόδια, την υστεροβουλία και τους εκβιασμούς εξωευρωπαϊκών και στην ουσία αντιευρωπαϊκών δυνάμεων».

Η Διακήρυξη καταλήγει με τη βεβαιότητα ότι «δεν είναι αργά» για να γίνουν πράξη τα σημεία αυτά και να αλλάξει η συμπεριφορά του ανθρώπου έναντι του περιβάλλοντος, ώστε εκείνος να αποκτήσει το «περιβαλλοντικό ήθος» στο οποίο αναφέρθηκαν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Περγάμου και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, «νους και ψυχή» τόσο του συμποσίου όσο και της ενεργού στροφής του Φαναρίου προς τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή