O Αθνάρ στην Αθήνα για Ευρωστρατό και E.E.

O Αθνάρ στην Αθήνα για Ευρωστρατό και E.E.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασαφές θεωρείται πλέον αν το θέμα του Ευρωστρατού θα κλείσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Τύπου με χθεσινές τους δηλώσεις μόνον αισιόδοξοι δεν εμφανίστηκαν για το θέμα, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν φέρονται διατεθειμένες να μετατρέψουν το επίμαχο κείμενο της Αγκυρας.

Σήμερα πάντως πιθανόν θα διαφανεί τελεσίδικα αν το ζήτημα θα μετατεθεί για την επόμενη προεδρία, καθώς η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο κείμενο του Ευρωστρατού θα αποτελέσει το βασικό θέμα της συνάντησης που θα έχει ο κ. Σημίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος πραγματοποιεί τον καθιερωμένο γύρο των κοινοτικών πρωτευουσών εν όψει της Συνόδου της Σεβίλλης.

Το ασαφές τοπίο που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο θέμα παραδέχθηκε πρώτος ο κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες. «Κάνουμε συνεχείς διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες συναντήσεις», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμη ικανοποιητική πρόταση».

Διαπραγματεύσεις

Με ανάλογες φράσεις απαντούσε λίγο αργότερα στην Αθήνα και ο κ. Πρωτόπαπας: «Οσα έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι οδήγησαν σε συμφωνία της ελληνικής πλευράς. Είναι θετικό το γεγονός ότι αναπτύσσονται σκέψεις και ιδέες, έχουμε όμως ακόμη δρόμο να διανύσουμε και δεν είμαστε στα πρόθυρα της συμφωνίας». O κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει ότι ενώ «έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες από την Ισπανική Προεδρία, δεν έχουν υποβληθεί επισήμως συγκεκριμένες προτάσεις».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Αμύνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης έχει ως στόχο την οριστικοποίηση των θέσεων των 15 χωρών της E.E. και ως εκ τούτου, οι συζητήσεις δεν γίνονται και εντός των νατοϊκών οργάνων. O ίδιος, ωστόσο, προσέθεσε ότι «αφού καταλήξουμε εμείς οι Ευρωπαίοι, είναι προφανές ότι θα υπάρξει κοινή συνεννόηση με τις άλλες χώρες που μετέχουν στο NATO» και στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν στο κείμενο του Ευρωστρατού».

Ερωτηθείς, τέλος, για το σενάριο ενδεχόμενης κατάργησης του νατοϊκού στρατηγείου της Λάρισας και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στο αντίστοιχο που βρίσκεται στα παράλια της Τουρκίας, ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι όλες οι σχετικές συζητήσεις είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα τήρησης των νατοϊκών ισορροπιών ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή