Ενας πανεπιστημιακός στο ΕΣΥ

Ενας πανεπιστημιακός στο ΕΣΥ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά ερωτήματα για το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο χώρο της Υγείας, αλλά και έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη για την αντικατάσταση του κ. Αλ. Παπαδόπουλου από τον «εξωκοινοβουλευτικό» καθηγητή Ψυχιατρικής και πρώην βουλευτή κ. K. Στεφανή. Οπως σημείωναν χθες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Σημίτης επέλεξε τον νέο υπουργό Υγείας, καθώς εκτίμησε πως πληροί τα τρία απαραίτητα κριτήρια για την ανάληψη της συγκεκριμένης κρίσιμης, για τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης, θέσης: διαθέτει πλήρη γνώση του χώρου, έχει την απαιτούμενη τεχνοκρατική επάρκεια, ενώ παράλληλα δεν του λείπει η πολιτική εμπειρία, καθώς διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 1996-2000.

Ενστάσεις

Πάντως, πολλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τις έντονες ενστάσεις τους για την επιλογή του πρωθυπουργού. Οπως ανέφεραν, ο κ. Σημίτης με την επιλογή του επί της ουσίας φαίνεται να αναιρεί πλήρως την πολιτική που είχε ακολουθήσει ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος και η οποία είχε συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τη σύγκρουση την οποία είχε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός καταφεύγει εκ νέου στη λύση ενός «μη-πολιτικού» στελέχους, όταν αντίστοιχες επιλογές του στο παρελθόν είχαν αποδειχθεί μάλλον ανεπιτυχείς, ενώ, τέλος, δημιουργεί το έδαφος για την επιδείνωση του ήδη έκρυθμου κλίματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που δεν «αντιλαμβάνεται» πως ο κ. Σημίτης δεν ήταν σε θέση να «εμπιστευθεί» ένα από τα δικά της στελέχη. Πάντως, ικανοποιημένοι από την επιλογή του πρωθυπουργού φέρονται αρκετοί από τους «πρωτοκλασάτους» του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης. Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν πως ο κ. Λαλιώτης ήταν και ο εισηγητής της «λύσης Στεφανή», αν και πρέπει να επισημανθεί πως ο κ. Σημίτης έχει προσωπική άποψη για τις ικανότητες του νέου υπουργού Υγείας, με τον οποίο τον συνδέει προσωπική φιλία.

Ο κ. Σημίτης φέρεται να κατέληξε στο πρόσωπο του κ. Στεφανή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και το κρατούσε «επτασφράγιστο μυστικό» ακόμη και από ορισμένους εκ των στενών συνεργατών του. Νωρίτερα, ο κ. Σημίτης προσμέτρησε τα «συν» και τα «πλην», μια σειρά από άλλες λύσεις τις οποίες και απέρριψε: τον κ. Πάγκαλο, επειδή εκτίμησε πως σύντομα θα μπορούσε να του δημιουργήσει «νέα προβλήματα» και τους κ. Παπαϊωάννου, Γείτονα, Κρεμαστινό και Μανίκα, με το σκεπτικό πως οι ίδιοι μεν θα ήταν ικανοποιημένοι, αλλά θα υπήρχαν αντιδράσεις από τους άλλους βουλευτές της εκλογικής τους περιφέρειας.

Ο νέος υπουργός

Ο καθηγητής Κώστας Στεφανής γεννήθηκε στην Καλαμπάκα Τρικάλων το 1928. Ειδικεύθηκε στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική και εργάσθηκε στη νευρολογική κλινική του Ευαγγελισμού. Εν συνεχεία, μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ (Καναδάς), στο Εθνικό Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας στο Μέριλαντ (ΗΠΑ) και στο Ομοσπονδιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Saint Elisabeth» της Ουάσιγκτον. Το 1970 εξελέγη καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1983 έως το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. O Κώστας Στεφανής εξελέγη το 1996 βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ και το 2001 ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωνασείους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή