Καθαρή παραίτηση, ύπουλο «non paper»

Καθαρή παραίτηση, ύπουλο «non paper»

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως αναμενόταν, η ημίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέκο Παπαδόπουλο χθες το μεσημέρι κατέληξε στην απομάκρυνση του δεύτερου από το υπουργείο Υγείας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Θεσπρωτός πολιτικός απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να βλάψει την κυβέρνηση. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, επειδή του εμπιστεύθηκε σημαντικά χαρτοφυλάκια και διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Η υπόθεση θα είχε λήξει εκεί, εάν ο σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Πανταγιάς, δεν κυκλοφορούσε ένα σύντομο κείμενο πέντε σημείων για το περιεχόμενο της συνομιλίας, το οποίο ήταν προσβλητικό για τον απερχόμενο υπουργό Υγείας και προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται:

«1. O πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού, που γνωστοποίησε τις πολιτικές του προθέσεις χωρίς να τον ενημερώσει.

2. H κυβέρνηση θέλει στελέχη με όρεξη για δουλειά, που δεν θα αισθάνονται την αποστολή που τους ανέθεσε ο λαός ως βάρος ή επαχθές φορτίο.

3. O κ. Σημίτης χαρακτήρισε την πράξη αυτή πολιτικά καταδικαστέα και άστοχη, γιατί συνέπεσε με το ταξίδι στην Κίνα.

4. Τα προσωπικά θέματα στο επίπεδο ενός υπουργού έχουν και πολιτική σημασία και ο χειρισμός που γίνεται γύρω από προσωπικά θέματα έχει και πολιτικές επιπτώσεις.

5. H ενέργεια αυτή δημιούργησε πολιτικά προβλήματα και αρνητική εικόνα σε βάρος της κυβέρνησης, ενώ περιόρισε τις δυνατότητές του να προτείνει και να εφαρμόσει τις κυβερνητικές επιλογές σε έναν κρίσιμο τομέα».

Η απάντηση

Η απαντητική δήλωση του Αλέκου Παπαδόπουλου έχει ως εξής: «Οι κύκλοι που ανωνύμως διοχέτευσαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μία διαστρεβλωμένη εκδοχή της συνομιλίας που είχα με τον πρωθυπουργό διέπραξαν πολιτική αθλιότητα. Το περιεχόμενο της συνομιλίας μας το γνωρίζει μόνο ο κ. πρωθυπουργός και εγώ».

Σχολιάζοντας την ουσία των όσων διοχέτευσε το Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού είπε στην «K» ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή, η οποία αφορά το μέλλον και δεν επηρέαζε την αποστολή του Αλέκου Παπαδόπουλου στην κυβέρνηση. Χαρακτήρισε σταλινική την άποψη ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει προσωπικές επιλογές, επειδή αυτές έχουν πολιτικές επιπτώσεις. Χαρακτήρισε γελοίο και υποκριτικό τον ισχυρισμό ότι μετά τη συνέντευξή του ο υπουργός δεν μπορεί να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική στην Υγεία.

Η ίδια πηγή είπε ότι ακόμα και οι αντίπαλοι του Αλέκου Παπαδόπουλου δεν έχουν τολμήσει να του αμφισβητήσουν και την εργατικότητα και το μεταρρυθμιστικό πνεύμα του. Είναι θράσος, πρόσθεσε, να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο απερχόμενος υπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις τρικλοποδιές που του έβαλαν μέσα από την κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια. Οσον αφορά στο εάν η συνέντευξη του Αλέκου Παπαδόπουλου προκάλεσε πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, τονίζεται ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν οι διαρροές από την Κίνα και από το ρετιρέ της Χαριλάου Τρικούπη.

Εντονη αντίθεση

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο επικοινωνιακός χειρισμός της αποπομπής του Αλέκου Παπαδόπουλου προκάλεσε έντονη αντίθεση μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα και του συμβούλου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Πανταγιά. O πρώτος υποστήριξε την ανάγκη μιας μετριοπαθούς γραμμής, δεδομένου ότι ο απερχόμενος υπουργός απέφυγε κάθε επικριτική αναφορά, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο δεύτερος ήθελε να συμπεριληφθούν στο ανεπίσημο σημείωμα που έστειλαν στους δημοσιογράφους, για το περιεχόμενο της συνομιλίας, βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και μομφές εναντίον του Αλέκου Παπαδόπουλου. Τελικώς, κατέληξαν στο κείμενο που παραθέσαμε παραπάνω. O Γιώργος Πανταγιάς ήθελε να προβάλει την εικόνα ενός πρωθυπουργού «πατέρα-αφέντη»! Το πολιτικό αποτέλεσμα ήταν η δήλωση-χαστούκι του απερχόμενου υπουργού, με την οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργικό σύμβουλο για πολιτική αθλιότητα.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος απέφυγε στη συνέντευξή του να επικαλεσθεί πολιτικούς λόγους για την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική. Την απέδωσε σε προσωπικούς λόγους, επειδή δεν ήθελε να βλάψει την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Πλέγμα συμφερόντων

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αφού έγιναν γνωστές οι μεταρρυθμιστικές προθέσεις του, ο υπουργός Υγείας βρέθηκε αντιμέτωπος μ’ ένα πλέγμα μεγάλων και μικρών συμφερόντων, που λυμαίνονταν τον χώρο. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί ήταν μόνο η αιχμή του δόρατος.

Το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά τα συμφέροντα βρήκαν εκφραστές μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Στην αρχή, κυβερνητικοί παράγοντες προσπάθησαν να «συμβουλεύσουν» τον υπουργό Υγείας να επιδείξει «ευελιξία», αλλά όταν προσέκρουσαν στην άρνησή του, άλλαξαν τακτική. Επισήμως, απέφυγαν να έλθουν σε σύγκρουση μαζί του, αλλά άρχισαν να τον υπονομεύουν συστηματικά. Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί ισχυρίζονταν ότι είχαν εξασφαλισμένη την υποστήριξη και του πρωθυπουργού και του συναρμόδιου υπουργού Παιδείας.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έμμεση πλην σαφής υποστήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον διοικητή του IKA Μιλτιάδη Νεκτάριο, ο οποίος με την αρνητική στάση του τίναξε στον αέρα την προσπάθεια του Αλέκου Παπαδόπουλου να συγκροτήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά είπε στην «K» εν ενεργεία υπουργός, «σταδιακά κι ανεπαισθήτως, τα κέντρα εξουσίας μέσα στην κυβέρνηση προσπάθησαν να εξωθήσουν τον Αλέκο στο περιθώριο. Δεν μπορούσαν να τον απομακρύνουν, γιατί μία τέτοια κίνηση θα είχε μεγάλο κόστος, και γι’ αυτό προσπάθησαν να τον εξουδετερώσουν πολιτικά. Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος που αποφάσισε να βγει από το παιχνίδι. Θα παραιτούνταν και από το υπουργείο, αν δεν είχε μια αυξημένη αίσθηση καθήκοντος να καταστήσει τη μεταρρύθμιση μη αντιστρέψιμη».

Η ίδια πηγή θεωρεί ότι με την ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον εξωκοινοβουλευτικό Κώστα Στεφανή προσέδωσε την πολιτική διάσταση στην υπόθεση, που ο ίδιος ο Αλέκος Παπαδόπουλος είχε αποφύγει να δώσει, προφανώς για να μη βλάψει την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. O καθηγητής Ψυχιατρικής θεωρείται εξαίρετος επιστήμονας, αλλά ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ιατρικού καθηγητικού κατεστημένου. O διορισμός του ερμηνεύθηκε ως πρόθεση του πρωθυπουργού να μεθοδεύσει την αλλαγή πολιτικής στο επίμαχο θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών.

Η δεύτερη παρενέργεια είναι η μεγάλη δυσαρέσκεια που ο διορισμός προκάλεσε στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ειδικά οι «εκσυγχρονιστές» βουλευτές θεώρησαν πρόκληση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν φίλο του καθηγητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή