ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταρρύθμιση Υγείας, τέλος

Οπως αναμενόταν, σύμφωνα με τις προτροπές των κομματικών και άλλων υποβολέων, η ημίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη με τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο κατέληξε στην απομάκρυνση του δευτέρου από το υπουργείο Υγείας και στην αντικατάστασή του από τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. K. Στεφανή, εγείροντας πλήθος ερωτημάτων για τη συνέχεια της πολιτικής στον πολύπαθο χώρο της υγείας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου και εκείνος την προσέφερε χωρίς αντιστάσεις, με έντονη διάθεση απελευθέρωσης, μετά τα όσα είχαν συμβεί. Και ενώ όλα έδειχναν να κινούνται ομαλά, από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου κυκλοφόρησε ανεπίσημο κείμενο πέντε σημείων, το οποίο χαρακτήριζε απαράδεκτη, πολιτικά άστοχη και καταδικαστέα τη συμπεριφορά του υπουργού και απέδιδε σ’ αυτόν φυγοπονία. O κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πράξη πολιτική αθλιότητα και σταλινική την άποψη ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει προσωπικές επιλογές, επειδή αυτές έχουν πολιτικές επιπτώσεις.

Η όλη εξέλιξη πάντως δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε περίοδο βαθύτατης κρίσης, από την οποία δεν μπορεί να εξέλθει ο κ. Σημίτης.