ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί με Βενιζέλο για το χρέος

moskovisi-me-venizelo-gia-to-chreos-2000780

 Ο κ. Βενιζέλος θα μείνει στο Παρίσι και την Τρίτη, όπου θα μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Γαλλικής Γερουσίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους συζήτησε διεξοδικά ο κ. Βενιζέλος και με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς στο Κε ντ’ Ορσέ. Μάλιστα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά και δεν θα πρέπει να της ζητούν να κάνει τα ακατόρθωτα. Ο κ. Φαμπιούς αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα επικεφαλής ομάδας Γάλλων επιχειρηματιών. Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του προς την ελληνική προεδρία και συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο αναλυτικά για τις ελληνικές προτεραιότητες. Υπήρξε, επίσης, εκτενής ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Συρίας, όπου ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον ομόλογό του τα ζητήματα των χριστιανικών πληθυσμών και του Πατριαρχείου Αντιοχείας, αλλά και το περιβαλλοντικό ζήτημα που προκύπτει για τη Μεσόγειο, λόγω της μεταφοράς και καταστροφής των χημικών της Συρίας. Αλλωστε, για να αποτρέψει περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Μεσόγειο, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ ανέλαβαν διπλωματική πρωτοβουλία. Ο κ. Φαμπιούς από την πλευρά του έθεσε στον κ. Βενιζέλο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ελλάδα ως προεδρία στη Γενεύη 2, κάτι που σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ εξετάζεται. Συζητήθηκαν επίσης όλα τα θέματα της περιοχής και το Κυπριακό, για το οποίο οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι αποτελεί «κλειδί» για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε, ακόμη, επί μακρόν την εκτίμησή του για την κατάσταση στην Τουρκία, έπειτα από αίτημα της γαλλικής πλευράς. Μέσω του Γάλλου υπουργού Λοράν Φαμπιούς, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο μια ανάλυση της κατάστασης, καθώς θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 27 και 28 του μηνός.