Συγγνώμη του «Ελεύθερου Τύπου» στην «Καθημερινή»

Συγγνώμη του «Ελεύθερου Τύπου» στην «Καθημερινή»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη ανασκευή του συκοφαντικού της δημοσιεύματος για την επένδυση της «K» στη ναυτιλία προέβη στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Στην πρώτη σελίδα, αλλά και σε άρθρο της εφημερίδας, αναγνωρίζεται πως τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν από την «K» στο χώρο της ναυτιλίας διατέθηκαν σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις διαδικασίες της αγοράς, καθώς και ότι ο πρόεδρος της «K» κ. Αρ. Αλαφούζος ενήργησε προς όφελος των μετόχων της εταιρείας και για την ενίσχυση της εφημερίδας. Επίσης ο «E.T.» παραδέχεται πως όλα τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η αρθρογραφία του της 10ης/4/2002 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκφράζει τη λύπη του για την προσβολή προς τον κ. Αλαφούζο. Υπενθυμίζεται πως ανάλογο προς αυτό του «E.T.», πλήρως ανυπόστατο κείμενο, είχε φιλοξενηθεί προηγουμένως στην ιδιοκτησίας του επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη ιστοσελίδα «flash.gr, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για άρθρα της συγκεκριμένης εφημερίδας, αλλά και του «Βήματος». Ολη η παραπάνω αρθρογραφία αποτέλεσε δε την αφορμή για τη διενέργεια προκατακτικής εξέτασης σε σχέση με την επένδυση της «K» στη ναυτιλία, η οποία τώρα ομολογείται πως ήταν απολύτως σύννομη και προς όφελος του επενδυτικού κοινού.

Το πλήρες κείμενο που δημοσιεύθηκε στον χθεσινό «Ελ. Τύπο», έχει ως εξής:

«Το δημοσίευμα του από 10.4.2002 φύλλου της εφημερίδας «E.T.», με υπέρτιτλο «Καθημερινή: Ενδιαφέροντες υπολογισμοί για την πολυσυζητημένη πρωτοβουλία Αλαφούζου» και τίτλο «Τα πιεστήρια που έγιναν… καράβια», εστηρίχθη σε στοιχεία και πληροφορίες που, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε αδικήσαμε την «Καθημερινή» και τον πρόεδρό της κ. Αριστείδη Αλαφούζο.

Μετά τη διαπίστωση αυτή ο «E.T.» αναγνωρίζει το λάθος του και αποκαθιστά την αλήθεια.

Από νεότερη έρευνα και διασταύρωση την οποία έκανε ο «E.T.» αποδεικνύεται ότι η πραγματικότητα είναι η εξής:

1. H επένδυση της «Καθημερινής» στη Ναυτιλία έγινε αφού προηγουμένως η εταιρεία είχε αποκτήσει σύμφωνα με το αρχικό επενδυτικό της πρόγραμμα, νέα και σύγχρονα πιεστήρια.

2. Τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στη Ναυτιλία διετέθησαν σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις διαδικασίες της ναυτιλιακής αγοράς.

3. Τα πλοία που απέκτησε η «Καθημερινή» είχαν αξία 42,5 εκατ. δολάρια, όπως είχε διαπιστωθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης και τους διεθνείς εκτιμητικούς οίκους Clarksons & Co Ltd, S.R. Platou Shipbrokers (που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων του XAA).

4. Τα πλοία μεταβιβάστηκαν στην «Καθημερινή» φθηνότερα κατά 7 εκατ. δολάρια από τη μέση τιμή αγοράς και όχι ακριβότερα κατά 9 εκατ. δολ.

5. Τα πλοία κατά τον χρόνο της μεταβιβάσεώς τους ήταν νεότερα των τριάμισι ετών και όχι πέντε ετών.

6. H «Καθημερινή» δεν δανείστηκε για την αγορά των πλοίων, αφού το δάνειο βαρύνει τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, η δε απόδοση της επενδύσεώς της ήταν καθαρή (έπειτα από φόρους) 33% ετησίως (που αντιστοιχεί σε κέρδη προ φόρων 50%).

7. H επένδυση της «Καθημερινής» στη ναυτιλία έγινε για να ενισχυθεί οικονομικά η εφημερίδα σε μια εποχή δύσκολη για τις εκδοτικές επιχειρήσεις και μάλιστα η «Καθημερινή» ήταν η μόνη που ενεφάνισε σημαντική αύξηση κερδών.

8. O πρόεδρος της «Καθημερινής» ενήργησε προς όφελος των μετόχων της εταιρείας και για την ενίσχυση της εφημερίδας.

9. Δεδομένου ότι τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε ο «E.T.» σε εκείνο το δημοσίευμα ήταν δυστυχώς ανακριβή, είναι αυτονόητο ότι και η ανάλυση που γινόταν με βάση αυτά ήταν εσφαλμένη.

Είναι αυτονόητο ότι το δημοσίευμα αυτό επεδίωκε την ενημέρωση της κοινής γνώμης και ουδεμία απολύτως πρόθεση είχε να προσβάλει τη φήμη και τις εργασίες της «Καθημερινής A.E.» ή την τιμή και την υπόληψη του κ. Αριστείδη Αλαφούζου.

Ο «E.T.» εκφράζει τη λύπη του προς τον κ. Αριστείδη Αλαφούζο για την προσβολή που χωρίς πρόθεση έγινε στο πρόσωπό του και που μάλιστα συνέπεσε με τη γενική συνέλευση της εταιρείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή