O Σημίτης αφυπνίζει τους υπουργούς

O Σημίτης αφυπνίζει τους υπουργούς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τους υπουργούς του ότι η διαφαινόμενη εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» δεν επαρκεί για την ανάκαμψη της κυβέρνησης, αλλά χρειάζεται εντατικοποίηση των προσπαθειών και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου απέστειλε ο πρωθυπουργός K. Σημίτης κατά τη χθεσινή, τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «H εξέλιξη σε σχέση με την «17 Νοέμβρη» δημιουργεί καλές προϋποθέσεις, αλλά εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αντικείμενο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ο κ. Σημίτης προέβη όμως και σε μία ακόμη επισήμανση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς προανήγγειλε μία μάλλον «σφιχτή» οικονομική πολιτική για το 2003.

H εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του, ήταν να μην υιοθετούν αιτήματα από επί μέρους κλάδους τα οποία υπερβαίνουν τις αντοχές του προϋπολογισμού και των οποίων η εκ των υστέρων απόρριψη από το υπουργείο Οικονομίας επιτείνει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Οπως σημείωσε ο κ. Σημίτης, «πρέπει να προετοιμαστούμε για το φθινόπωρο, που είναι μια περίοδος με δυσκολίες γιατί αποφασίζουμε τα περί προϋπολογισμού και επομένως είναι σε εξέλιξη μια σειρά από θέματα και αιτήματα σε διάφορους τομείς». Ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι «εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το γενικότερο, να εξασφαλίζουμε πόρους και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και και για το Γ΄ ΚΠΣ, και να υπερασπιζόμαστε την οικονομική πολιτική στην οποία έχουμε καταλήξει».

Πάντως, παρά το κλίμα ευφορίας που έχουν δημιουργήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι εξελίξεις στο πεδίο της τρομοκρατίας, και από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έλειψαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, που είχαν ως επίκεντρο τη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα έναντι των αγροτών και κατά τις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι κ. Τσοχατζόπουλος, Σκανδαλίδης, Ευθυμίου, αλλά και ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στον ελληνικό χώρο, αλλά και τους πολιτικούς «δεσμούς» των αγροτών με το ΠΑΣΟΚ και να προβάλλει θέσεις που διαφοροποιούνται σε πολλά θέματα από την κυρίαρχη άποψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος αγροτικών κινητοποιήσεων το φθινόπωρο.

Αντιθέτως, οι κ. Χριστοδουλάκης, Πρωτόπαπας και Γ. Παπανδρέου κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, επισημαίνοντας πως τυχόν αποστάσεις της ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα, και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης παγκοσμιοποίησης θα είναι μάλλον επιζήμιες για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Τέλος, η κ. Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Ρέππας πρότειναν στην περίπτωση κατά την οποία διαφανούν αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ΚΑΠ, να καταβληθεί προσπάθεια οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά τις προσεχείς εκλογές.

Σημειώνεται ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός προέβη σε τρεις ακόμη «παραινέσεις» προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. O κ. Σημίτης ζήτησε, πρώτον, εν όψει της έναρξης της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πολιτικός λόγος των υπουργών να είναι ιδιαίτερα «προσεκτικός» και να «συμβιβάζει» τις διαφορετικές αντιλήψεις που αναπτύσσονται στους κόλπους της Κοινότητας. Δεύτερον, επισήμανε, όπως κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, την ανάγκη μέχρι τις 20 Αυγούστου να υπάρχει πάντα σε κάθε υπουργείο ένας εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας, υπουργός ή υφυπουργούς. Και, τρίτον, υπενθύμισε στα κορυφαία στελέχη εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ότι θα πρέπει, μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, να επισκεφθούν από δύο νομούς της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή