Σημίτης: έκκληση για ενιαία γραμμή

Σημίτης: έκκληση για ενιαία γραμμή

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή, μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία και όχι απλώς μια εκλογική αναμέτρηση με επίκεντρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και προσαρμόζει «καταλλήλως» την τακτική και τη στρατηγική της προς τις κάλπες του προσεχούς Οκτωβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη έφθασαν μάλλον ανησυχητικά μηνύματα το τελευταίο διάστημα. H συνεχής επανάληψη της γνωστής θέσης ότι «οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική και πρόκριμα για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις» φαίνεται ότι προκάλεσαν φαινόμενα χαλάρωσης στον μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος. Πέραν αυτού, ήταν και η αίσθηση -μέχρι πρότινος- ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς μία συντριβή. Οι μόνοι που φάνηκε να δίνουν την μάχη για μια επιτυχή, για το ΠΑΣΟΚ, εκλογική μάχη ήταν οι ίδιοι οι υποψήφιοι και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ωστόσο, αφενός οι περί την τρομοκρατία εξελίξεις και αφετέρου η εξέλιξη στο θέμα της Υπερνομαρχίας Αθήνας-Πειραιά έδωσαν νέες διαστάσεις στην προετοιμασία του κόμματος και δημιούργησαν την αίσθηση στην ηγεσία του ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να είναι και τόσο άσχημο».

«Βγείτε από τα γραφεία»

Ετσι, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, είναι προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης που ανέλαβε να «ξυπνήσει» το στελεχιακό δυναμικό του κόμματός του. Ενδεικτικό είναι ότι αναφερόμενος στα «αυτονόητα», ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «να στηρίξουν τους υποψηφίους» στους Δήμους και τις Νομαρχίες, να βγουν από τα κομματικά και τα υπουργικά γραφεία τους («Θα σας παρακαλέσω να έχετε συνεχή παρουσία στις περιφέρειές σας και αλλού στην Ελλάδα») και να στηρίζουν την… κυβέρνηση: «Δεν είναι η κυβέρνηση τρίτος ή ουδέτερος, όπου το κάθε στέλεχος, ο κάθε υπουργός, αλλά και ο κάθε βουλευτής μπορεί να τηρεί ουδέτερη στάση ή να υποστηρίζει μια ατομική άποψη. Οταν λύνεται ένα θέμα πρέπει να το υποστηρίξουμε και πρέπει να είμαστε όλοι σε ενιαία γραμμή».

Και η «γραμμή» αυτή, την οποία ανοικτά εκπέμπει πλέον το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου έχουν μεγάλη σημασία, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «και για την επιτυχία της πολιτικής μας». Το μήνυμα είναι σαφές: οι εκλογές του Οκτωβρίου μπορεί να μην είναι δημοψήφισμα και ούτε συνιστούν πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις «την επόμενη μέρα»… Ωστόσο, από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί και η δυνατότητα του κυβερνώντος κόμματος να ξεπεράσει ή όχι και πόσο εύκολα ή δύσκολα τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Και «θα υπάρξουν κι άλλες δυσκολίες», όπως σημειώνει ο κ. Σημίτης.

Ταυτόχρονα, επιδιώκοντας τη συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τον μεγάλο αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία, έτοιμη για όλα. Ακόμα και για τα χειρότερα: «Θεωρώ ότι η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να εμφανίσει ή να αναδείξει τις δημοτικές εκλογές ως δήθεν πρόκριμα για το τι θα συμβεί μετά. Θα υπάρξουν, λοιπόν, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που πιθανόν να οφείλονται και στην τακτική αυτή της Ν.Δ.», σημειώνει.

Πρώτη γεύση των όσων λέει και εννοεί ο πρωθυπουργός, αλλά και του κλίματος εντός του οποίου θα γίνουν οι εκλογές του Οκτωβρίου, θα λάβουμε κυρίως στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη: από την παρουσία του κ. Σημίτη στη Διεθνή Εκθεση, από τα όσα θα πει στην ομιλία του, από τον τρόπο αντιμετώπισης των αναμενόμενων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από την κυβέρνηση και φυσικά από τον αντίλογο που θα αρθρώσει η αντιπολίτευση. Κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά και από το KKE, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Περισσός «συντάσσεται» αυτή την περίοδο με τη Ρηγίλλης, στην προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος.

Στο περιθώριο όλων αυτών, ο κ. K. Λαλιώτης συνεχίζει και ολοκληρώνει τις περιοδείες επίλυσης προβλημάτων με «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, ενώ παράλληλα αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον του υποψηφίου για την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά κ. Γ. Τζαννετάκου, σε μια προσπάθεια να αναδείξει όσα «χωρίζουν» τον κ. Τζαννετάκο από την ηγεσία -και φυσικά από την εκλογική βάση- της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή