Παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παρέμβαση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κατοχή έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Αποτίοντας φόρο τιμής στους κατοίκους του μαρτυρικού Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 από γερμανικά στρατεύματα κατοχής και Ελληνες συνεργάτες τους, ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε πως η Γερμανία οφείλει να επανορθώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της Κατοχής, τονίζοντας πως αυτό θα είναι μια ηθική δικαίωση για τα θύματα. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε του αιτήματος για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία, λέγοντας πως το θέμα τίθεται ορθότατα.

Οι επανορθώσεις

«Αυτές οι επανορθώσεις δεν ζητούνται για το χρηματικό μέρος τους. Το χρηματικό μέρος είναι ο τρόπος εκφράσεως των ηθικών υποχρεώσεων που βαρύνουν εκείνους οι οποίοι ανήκουν στην ίδια φυλή, στο ίδιο έθνος, στην ίδια συνέχεια την κοινωνική με εκείνους που δεν εδίστασαν να εκτελέσουν ανθρώπους», είπε και πρόσθεσε:

«Οφείλουν μια αναγνώριση, μια αναγνώριση στις οικογένειες των θυμάτων, μια αναγνώριση στα ίδια τα θύματα τα οποία θυσιάστηκαν και των οποίων οι ψυχές μένουν ανικανοποίητες μέχρι σήμερα. Αλλά ακόμη περισσότερο μια αναγνώριση στην ιδέα της δικαιοσύνης η οποία και αυτή δεν εδικαιώθη. H δικαιοσύνη έμεινε αδικαίωτος σ’ αυτήν την περίπτωση. Ζητούνται οι επανορθώσεις χάριν της ηθικής δικαιώσεως και αυτήν την επανόρθωση οφείλουν να την πραγματοποιήσουν εκείνοι οι οποίοι διαδέχθηκαν όσους ελειτούργησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, έστω και αν καταδικάζουν και εκείνοι τη συμπεριφορά τους».

Εκατόν σαράντα εννέα κατοίκους, μεταξύ των οποίων και δώδεκα παιδιά κάτω των δώδεκα χρόνων, έκαψαν σε φούρνους του Χορτιάτη το 1944 οι Γερμανοί κατακτητές ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός στρατιώτη τους σε ενέδρα αντάρτικων ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή