Το τζιπ, ο κ. Λούλης και το μήνυμα της Ρηγίλλης

Το τζιπ, ο κ. Λούλης και το μήνυμα της Ρηγίλλης

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O κ. K. Σημίτης, όταν επιθυμεί να τονίσει την αντίθεσή του σε στελέχη του, επιλέγει να εκφράσει μέσω κύκλων τη δυσαρέσκειά του. O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής ό,τι θέλει να πει, το λέει δημόσια και απ’ ευθείας». Με τη φράση αυτή συνεργάτες του κ. Καραμανλή ερμήνευαν την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή «δεν θα ανεχθεί από κανέναν να πληγώσει την παράταξη». H παρέμβασή του είχε να κάνει κυρίως με «συντροφικά» μαχαιρώματα κορυφαίων στελεχών, που επέρριπταν ένθεν και ένθεν ευθύνες για την αποτυχία του κόμματος στην υπερνομαρχία.

Ο ίδιος ο κ. K. Καραμανλής θεωρεί, όπως τόνισε και στους συνεργάτες του, ότι τα αυθεντικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να εξετασθούν και να αναλυθούν. Δεν πιστεύει, όμως, με κανέναν τρόπο ότι θα πρέπει η ανάλυση των αποτελεσμάτων να αποτελεί ευκαιρία για ομφαλοσκοπήσεις και εσωστρέφειες που πληγώνουν την παράταξη.

Ωστόσο, δεν ήταν οι… μηχανισμοί αυτοί που εκμεταλλεύθηκαν την οργή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όταν ο τελευταίος την περασμένη Δευτέρα, απευθυνόμενος στούς συνδαιτυμόνες του στη σύσκεψη του πρωινού καφέ, παρατήρησε: «Εάν εγνώριζα ότι ο Τζαννετάκος είχε πει τον αρχιεπίσκοπο… Παρασκευαΐδη, δεν θα τον πρότεινα».

Κύριε Τζαννετάκο…

Ο έχων, πάντως, το γενικό πρόσταγμα κ. Γ. Σουφλιάς έχει αναλάβει τη συνολική ευθύνη για τις επιλογές στην υπερνομαρχία. Μέρος της ευθύνης επιρρίπτουν στη Ρηγίλλης και στον επικοινωνιολόγο κ. Γ. Λούλη, διότι η δική του έρευνα έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος. H τύχη του τεχνοκράτη-επικοινωνιολόγου θα κριθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οσον αφορά τις πολιτικές επιλογές του Γιώργου Σουφλιά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται ότι «το μήνυμα εστάλη προς την κυβέρνηση», ενώ η επιτυχία στις 30 νομαρχίες και στην πλειοψηφία των δήμων λειτούργησε κατευναστικά και στον κομματικό μηχανισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι «υπόγειες διαδρομές» δεν συνεχίζονται.

Στους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (που πράγματι πληροφορήθηκε κι αυτός με κάποια καθυστέρηση την επιλογή του κ. Τζαννετάκου), ο κ. Γ. Σουφλιάς αντιτείνει πρώτον, την πικρία του διότι, όπως τονίζει, ασκήθηκε κριτική πριν ολοκληρωθεί ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών και δεύτερον, διότι ασκήθηκε κριτική από εκείνους που ήταν απόντες στη μάχη. O γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού εννοεί βουλευτές και στελέχη του νομού Αττικής που δεν ήταν παρόντες στον αγώνα. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί λίγοι βουλευτές (Προκόπης Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης) και στελέχη (ο Λευτέρης Ζαγορίτης πρέπει να αισθάνθηκε πολύ μόνος ως υπεύθυνος της υπερνομαρχίας) ξεχώρισαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η κριτική που ασκείται δεν αφορά μόνο την αποτυχία στην υπερνομαρχία. Αφορά και τη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος, όπως και το σχετικό ανέκδοτο που κυκλοφόρησε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.: «Δεν κυκλοφορώ πια με το τζιπ, γιατί όταν σταματώ στα φανάρια οι οδηγοί των άλλων αυτοκινήτων με πειράζουν: «Κύριε Τζαννετάκο, κύριε Τζαννετάκο»»… Εχει επίσης σχέση με επιλογές, όπως ο αυτοδιοικητικός π.χ. τίτλος του συνδυασμού «Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα», που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το κύριο μη αυτοδιοικητικό σύνθημα με πολιτικό περιεχόμενο: «Στείλτε μήνυμα» (Πού;).

Στήριξη στον Σουφλιά

Είναι σαφές ότι ο καταλογισμός ευθυνών για τις πολιτικές επιλογές και τη διαχείριση των ζητημάτων του τομέα της επικοινωνίας θα προχωρήσει. Μέσα στην εβδομάδα, σε κλειστό κύκλο υπό την προεδρία του κ. K. Καραμανλή, θα συζητηθούν τα θέματα αυτά. Ειναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Καραμανλής στηρίζει τις επιλογές του κ. Σουφλιά, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμφωνεί με ορισμένες από αυτές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, θα προχωρήσει στη διεύρυνση της συλλογικότητας ορισμένων οργάνων του κόμματος. Ηδη ένα μεγάλο κομμάτι που είχε… παραχωρήσει ευγενώς ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, κατά την προεκλογική περίοδο, στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, επανέρχεται στη Ρηγίλλης. Πρόκειται για τις διαφημιστικές καμπάνιες και τον γενικότερο επικοινωνιακό σχεδιασμό.

Η επίθεση, πάντως, εναντίον του Γ. Σουφλιά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει ως αντικείμενό της μόνον την εσφαλμένη υποψηφιότητα της υπερνομαρχίας. Πρέπει ο… άτυπος «τίτλος» του νούμερο δύο στη Ν.Δ., που είχε αποδοθεί στον Θεσσαλό πολιτικό, να ενόχλησε πολλούς. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη διατύπωση αντιθέσεων και από βουλευτές των οποίων οι προτάσεις κατά καιρούς δεν είχαν γίνει δεκτές από τον πολιτικό σχεδιασμό. Αντιθέσεις που θα γίνουν περισσότερο κατανοητές κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την προσεχή εβδομάδα.

Οπως και να ‘χουν τα πράγματα, η απόφαση της υποψηφιότητας του κ. Τζαννετάκου που ελήφθη «εν μια νυκτί» για να μη διαρρεύσει η πληροφορία και μάλιστα κάτω από πιεστικές χρονικά καταστάσεις (ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να ανακοινώνει πρώτο τις αποφάσεις του και όχι να αναμένει τι θα κάνει η άλλη πλευρά, ήταν η σκέψη που κυριάρχησε τότε στη Ρηγίλλης), δεν δημιούργησε οριστικές ρήξεις στη Ν.Δ. «Αλλωστε, τι έμεινε από την ιστορία αυτή;», όπως αναρωτιόταν κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. «Ενα τζιπ, ο κ. Λούλης κι ένα ανεπίδοτο μήνυμα». Ισως και η παρηγοριά ότι ο… ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή