Από Πέμπτη η γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ

Από Πέμπτη η γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί από την προσεχή εβδομάδα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η εσωστρέφεια που ταλάνισε τις τελευταίες ημέρες τη Ν.Δ., με αφορμή τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εκφράζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πιέσεις υπουργών

Το βασικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης είναι η πίεση που αναμένεται πως θα του ασκήσουν οι κορυφαίοι υπουργοί για αναπροσαρμογές στην κυβερνητική πολιτική προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει εκλογικά στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στις λαϊκές συνοικίες της B΄ Αθηνών. O υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του υπογραμμίζει πως «συνεχίζουμε όπως είχαμε σχεδιάσει». Ομως τούτο στην πράξη σημαίνει πως οι αναφορές στις οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προβεί κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι κ. Τσοχατζόπουλος, Βενιζέλος, Σκανδαλίδης και Βάσω Παπανδρέου, αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης για «διορθωτικές κινήσεις» προκειμένου το κυβερνών κόμμα να ανακτήσει τη χαμένη του επιρροή στους αγρότες και στα λαϊκά στρώματα θα μείνουν πιθανότατα αναπάντητες. Πάντως, βαρόμετρο για το πώς θα εξελιχθεί ο εσωκομματικός διάλογος επί του θέματος θα αποτελέσει η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον κ. Σημίτη.

Παράλληλα, με ιδιαίτερη ένταση συζητείται τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το κόστος που είχαν για το κυβερνών κόμμα ορισμένες εσφαλμένες επιλογές προσώπων, αλλά και οι «προσωπικές στρατηγικές» κορυφαίων στελεχών και απλών βουλευτών. Για παράδειγμα, η επιλογή του κ. Χατζησσάβα στη νομαρχία Θεσσαλονίκης που αποδίδεται στον κ. Ευ. Βενιζέλο, υποστηρίζεται πως ήταν ανεπιτυχής και οδήγησε στην αποτυχία του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο, αν και οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα αναγνωρίζουν πως η καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος οφείλεται κυρίως στο «αίσθημα εγκατάλειψης» που κυριαρχεί λόγω της σωρείας των έργων στο Λεκανοπέδιο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, σε συγκεκριμένους βουλευτές, όπως ο κ. Αλ. Ακριβάκης, αποδίδεται η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να εκλέξει δήμαρχο στη Λιβαδειά και σε άλλους, όπως η κ. Νόρα Κατσέλη, η στήριξη «αντάρτικων» συνδυασμών σε δήμους της B΄ Αθήνας. Για τη στήριξη «ανταρτών», αλλά και για την επιμονή τους σε υποψηφίους που είχαν φθαρεί και δεν είχαν πιθανότητα επανεκλογής κατηγορούνται εξ άλλου και ορισμένα προβεβλημένα μέλη της κυβέρνησης.

Η προεκλογική στρατηγική

Τέλος, αιτιάσεις διατυπώνονται για πτυχές της προεκλογικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ -κυρίως σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη- αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός 18 μήνες πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Πάντως, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης είναι προφανές ότι αντιπαρέρχεται αλώβητος την όποια κριτική αφού πριν από λίγους μήνες, ουδείς πίστευε ότι το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει 22 νομαρχίες. Οσο για τα προβλήματα στο κόμμα, τα αναγνωρίζει και ο ίδιος, αφού ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει για την επόμενη περίοδο είναι ακριβώς η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή