ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η σκηνή στο Ελβασάν, στην κεντρική Αλβανία: ένστολος αστυνομικός σταματάει για έλεγχο σε αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Σε άψογα ελληνικά και ευγενικά ζητάει άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, πράσινη κάρτα.
«Με συγχωρείτε, αλλά πού μάθατε τόσο καλά ελληνικά;», τον ρωτάει ο οδηγός.
«Εδω στην πόλη μας λετουργεί δυο φορές την εβδομάδα ιδιωτικό φροτνιστήριο ελληνικής γλώσσας και παρακολουθώ μαζι με τον γιο μου μαθήματα», απαντάει και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στη διαδρομή γιατί «ο δρομος είναι δύσκολος, με κλειστές στροφές και ολισθηρό οδόστρωμα»!
Σαν τον αστυνομικό από το Ελβασάν υπάρχουν χιλιάδες άτομα στην Αλβανία που μαθαίνουν ελληνικά, πέραν βεβαίως εκείνων που στις μειονοτικές περιοχές τη γνωρίζουν από τους «παππούδες» ή τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Σε περισσότερα από εκατό ιδιωτικά φροντιστήρια σε Κορυτσά, Ελβασάν, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο, Τίρανα, Πόγραδετς, Αυλώνα, κ.ά. παραδίδονται μαθήματα Ελληνικών, ενώ στα Τίρανα λειτουργεί και το πρώτο εκτός Ελλάδος ιδιωτικό ελληνικό σχολείο.
Η ελληνική γλώσσα είναι η δεύτερη περισσότερο ομιλουμένη σήμερα στην Αλβανία, μετά την αλβανική, καθώς υπολογίζεται ότι στις δύο από τις τρεις αλβανικές οικογένειες υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος που μιλάει Ελληνικά. Οπως λέει ο εκ Βορείου Ηπείρου διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Ντάιος «η Ελληνική είναι σήμερα στην Αλβανία, η γλώσσα των επιχειρηματιών, της οικονομίας, του πολιτισμού».
Ελληνόγλωσση παιδεία
Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρατηρείται το φαινόμενο, ενώ η ελληνόγλωσση παιδεία να φθίνει στις μειονοτικές ζώνες (Αργυρόκαστρο, Δέλβινο, Αγιοι Σαράντα), η ελληνική γλώσσα εξαπλώνεται σε όλη την Αλβανία.
«Στο διάστημα 1989 – 1990 υπήρχαν 7.500 ελληνόφωνοι μαθητές στις μειονοτικές περιοχές με 700 δασκάλους. Σήμερα έχουν απομείνει 1.000 μαθητές σε 35 – 40 με 100 ελληνόφωνους δασκάλους».
Οι Αλβανοί, λοιπόν, μαθαίνουν Ελληνικά στον τόπο τους και διαβάζουν ελληνικά βιβλία. Ο Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη και τα άπαντα του Καβάφη, έχουν γίνει μπεστ σέλερ, ενώ οι τίτλοι ελληνικών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στην αλβανική ξεπέρνουν τους εκατόν σαράντα.
Αρσάκειο Σχολείο
Εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργεί στα Τίρανα το Αρσάκειο Σχολείο, το πρώτο εκτός ελληνικών συνόρων του ομώνυμου ιδρύματος, κερδίζοντας διαρκώς την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του αλβανικού πληθυσμού. Στην πραγματικότητα είναι και το πρώτο ιδιωτικό ελληνικό σχολείο που «άνοιξε» στη γειτονική χώρα.
Η λειτουργία του Αρσάκειου ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρονια στο πλαίσιο ελληνοαλβανικής συμφωνίας και, όπως λέει στην «K» η διευθύντριά του κ. Σαπφώ Μαζαράκη, το πείραμα πέτυχε απολύτως.
«Οταν αρχίσαμε, το 1998, ήταν ένα τόλμημα. Το εγχείρημα, ωστόσο, πέτυχε και σήμερα το Αρσάκειο χαρακτηρίζεται ένα από τα καλύτερα σχολεία στην Αλβανία, όπου επίσης λειτουργούν αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και τουρκικά ιδιωτικά σχολεία.
Το εκπαιδευτικό του σύστημα συνδυάζει τα προγράμματα σπουδών και των δύο χωρών, με σεβασμό στην καταγωγή, στο θρήσκευμα και στις τοπικές παραδόσεις».
Στην αρχή, το υψηλών προδιαγραφών αυτό σχολείο λειτούργησε με 77 παιδιά στην πρώτη και στη δεύτερη τάξη, δύο Ελληνες δασκάλους τρεις Αλβανούς εκπαιδευτικούς και σήμερα το οκταετούς φοιτήσεως Αρσάκειο Σχολείο αριθμεί περίπου 300 μαθητές.
«Το ένα τρίτο των μαθητών είναι Αλβανόπουλα τα οποία μαζί με άλλα παιδιά, είτε ελληνικής καταγωγής είτε Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, διδάσκονται εκτός από τη μητρική τους γλώσσα και την ελληνική σε μια σειρά βασικών μαθημάτων που τους εξασφαλίζει επαρκείς γνώσεις για να συνεχίσουν σπουδές στην Ελλαδα», εξηγεί η κ. Μαζαράκη.
Ιδιωτικά φροντιστήρια
Στον κάμπο της Κορυτσάς πεντακόσιοι Αλβανοί παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής στα εκεί ιδιωτικά φροντιστήρια που λειτουργούν υπό την αιγίδα του μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Αδελφότητα», με τη συνδρομή Ελλήνων επιχειρηματιών και φορέων.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Γιάννης, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. «Υπάρχουν ακόμα και οικογένειες που καθονται στα θρανία να μάθουν Ελληνικά και χρήση υπολογιστών. Το κόστος είναι συμβολικό, πληρώνουν ένα ευρώ τον μήνα για την ενίσχυση του συλλόγου», λέει και αποκαλύπτει ότι έχει καταθέσει αίτηση ίδρυσης ιδιωτικού σχολείου και στην Κορυτσά.