ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπίτι του θα κάνει Πρωτοχρονιά ο Σερίφης

Στο σπίτι του, μαζί με συγγενείς και φίλους θα κάνει, όπως όλα δείχνουν, ο Γιάννης Σερίφης Πρωτοχρονιά, καθώς χθες το απόγευμα αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποφυλάκισής του σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο με το υπ’ αριθμόν 2869/02 βούλευμά του διέταξε την άρση της προσωρινής κράτησης του φερομένου ως μέλους της 17και την αντικατάστασή της με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και από τον νομό Αττικής, της εμφάνισης τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο Γιάννης Σερίφης θα είναι ελεύθερος, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα κληθεί να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με τους άλλους 18 συγκατηγορουμένους του, προκειμένου να δικαστεί για την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

Τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο

Με την ευκαιρία του νέους έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος απεφάσισε να απονείμει τις εξής τιμητικές διακρίσεις:

– Στον πρώην βουλευτή και πρώην γραμματέα του Συνασπισμού Λεωνίδα Κύρκο τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος.

– Στον πρώην υπουργό και πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννη Μπούτο τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος.

– Στον πρέσβη επί τιμή Βύρωνα Θεοδωρόπουλο τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος.

– Στον απερχόμενο πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Αθηνών – Πειραιώς Θεόδωρο Κατριβάνο τον Ταξιάρχη του Φοίνικος.

– Στον τέως πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Αθηνών – Πειραιώς Ευάγγελο Κουλουμπή τον Ταξιάρχη του Φοίνικος.

– Στον αρχιτέκτονα, καθηγητή ΕΜΠ Χαράλαμπο Μπούρα τον Ταξιάρχη του Φοίνικος.

– Στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριο Μαρωνίτη τον Ταξιάρχη του Φοίνικος.

– Στον βιομήχανο Ελευθέριο Μουζάκη τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

– Στον επιχειρηματία Γεράσιμο Βασιλόπουλο τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

– Στον ιδρυτή του ομώνυμου μουσείου Βλάση Φρυσίρα τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

– Στον μουσικό – καλλιτέχνη Γρηγόρη Μπιθικώτση τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

– Στην ηθοποιό Αννα Καλουτά τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

– Στην ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

– Στη διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Σαχέτι Νοτίου Αφρικής κ. Αναστασία Κρυσταλλίδου τον Αργυρό Σταυρό του Φοίνικος.

Ο Πρόεδρος αποφάσισε επίσης να απονείμει στον καθηγητή Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου Χανς Αϊντενάιερ τον Χρυσό Σταυρό Τιμής.

Αισιοδοξία για το Κυπριακό

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού εντός του 2003 εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν δυνατότητες μονιμότερης βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες μαζί με τον γιο του Κυριάκο και τα εγγόνια του Κώστα και Γρηγόρη κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, για τις καθιερωμένες αγορές. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία μέσα στο 2003 στην Ε.Ε. προσφέρει δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα μας εμπλέκει και στην προοπτική ενός πολέμου στο Ιράκ που φαίνεται πιθανός. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα πάει πολύ άσχημα το 2003 και προειδοποίησε τους πάντες για τις επικείμενες εξελίξεις. «Βασική αιτία», είπε, «είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρύβει την πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό, βγάζει ψεύτικα στοιχεία για να παρουσιάζει την οικονομία ανθηρή, ενώ καταρρέει. Αν δεν πει την αλήθεια η κυβέρνηση και δεν προχωρήσει σε βαριές και επώδυνες αλλαγές, η πορεία μας θα είναι πολύ αρνητική και φοβάμαι πως αυτό θα συμβεί το 2003», κατέληξε.

Δόθηκε το βοήθημα στο Βαρθολομιό

Δόθηκε τελικά στους σεισμόπληκτους του Βαρθολομιού Ηλείας το οικονομικό βοήθημα των 587 ευρώ ανά οικογένεια, σχεδόν ένα μήνα μετά τα 5,8 Ρίχτερ που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα της περιοχής. H γραφειοκρατία, ωστόσο, έκανε για ακόμα μια φορά το θαύμα της, καθώς τα αρμόδια Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να δέχονται αιτήσεις επισκευής ή ανακατασκευής, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει περίπου ως είχε την 1η Δεκεμβρίου… Το οικονομικό βοήθημα άρχισε από προχθές να διανέμεται από την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Ηλείας σε 55 οικογένειες σεισμοπλήκτων του Βαρθολομιού. «Θεωρώ όμως ότι τελικά οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι απ’ όσοι θα έπρεπε, καθώς πολλά σπίτια που είχαν χαρακτηριστεί «κίτρινα» (επισκευάσιμα) στον πρωτοβάθμιο έλεγχο των μηχανικών, τελικά κρίθηκαν «πράσινα» στον δευτεροβάθμιο και δεν έλαβαν κανένα βοήθημα», είπε στην «K» ο δήμαρχος κ. Στέφανος Αδαός.

Αναδιοργάνωση του Στρατού

Υστερα από 37 χρόνια λειτουργίας το 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών διαλύεται, σύμφωνα με τις ανάγκες της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του Στρατού Ξηράς. H τελετή διάλυσης θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στον Ασπρόπυργο Αττικής. Τον Μάιο του 1965, κατόπιν διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού συγκροτήθηκε η 2α Τακτική Διοίκηση Αλεξιπτωτιστών με έδρα τον Ασπρόπυργο. Το έτος 1967 μετονομάστηκε σε 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και μέχρι το 1988 υπήχθη στην ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή