Οι ενστάσεις της Ν.Δ. στον εκλογικό νόμο

Οι ενστάσεις της Ν.Δ. στον εκλογικό νόμο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Νέα Δημοκρατία στο μείζον θέμα του εκλογικού νόμου τηρεί την ίδια στάση επισήμως και… ανεπισήμως: Δεν το συζητά. Ελάχιστοι προβληματισμοί έχουν διατυπωθεί για το περιεχόμενο ενός άλλου εκλογικού συστήματος, που θα ισχύσει φυσικά στις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι πληροφορίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στο περιεχόμενο των εκλογικών «σεναρίων» που παρουσίασε στον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, δεν είναι και τόσο σαφείς… Ωστόσο, ικανοποίηση εκφραζόταν από ορισμένους βουλευτές για το γεγονός του αποκλεισμού ορισμένων «επαναστατικών», όπως είχαν χαρακτηριστεί, προτάσεων για επαναφορά μέσω του νέου εκλογικού νόμου του θεσμού της λίστας για την εκλογή τμήματος της Βουλής, όπως κι εκείνες για την εισαγωγή του «γερμανικού μοντέλου», που εισάγει τις μονοεδρικές περιφέρειες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Εκλογικά σενάρια

Το γενικότερο σκεπτικό που αναπτύσσεται στη Ρηγίλλης, η οποία αρνείται να συζητήσει τα νέα εκλογικά σενάρια, στηρίζεται στο ότι θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εκλογικού νόμου που θα εξυπηρετεί τη λογική της επιλεγόμενης «δεξιάς παρένθεσης». Δηλαδή, αφού θα έχει κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία, να υπάρξει αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες το 2005 με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να είναι δύσκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας. Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη, ασχέτως εάν διατυπώνονται κατά καιρούς διαφορετικές σκέψεις για το κατά πόσον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συζητήσει αλλαγές που αποβλέπουν στη βελτίωση ορισμένων διατάξεων του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.

Προβληματισμοί

Πάντως, από στελέχη του κόμματος διατυπώνονται προβληματισμοί για ορισμένες αλλαγές που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έγκυρες πληροφορίες, πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης στον πρωθυπουργό.

Οι προβληματισμοί αυτοί αφορούν:

Β Την «εκκρεμότητα» -φαίνεται πως ούτε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ακόμη- για το εάν θα μειωθεί σε 2,5% το ποσοστό του 3% που απαιτείται σήμερα για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο. Οι ενστάσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εστιάζονται σε δύο θέματα: το πρώτο έχει σχέση με τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει σε πολιτικό επίπεδο η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και το δεύτερο έχει να κάνει με την πιθανότητα να «επισημοποιηθεί» η παρουσία ενός ακροδεξιού κόμματος υπό τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Β Την πιθανότητα εισαγωγής ρυθμίσεων που θα ευνοούν την προεκλογική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, η οποία είναι απαγορευτική με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. H Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι οι προεκλογικές συνεργασίες δεν σχετίζονται τόσο με τις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, όσο με τις προγραμματικές συγκλίσεις. Οταν δεν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις, παρά μόνον ευκαιριακές τεχνικές «συγκολλήσεις», τότε δεν μπορεί να υπάρχουν συνεργασίες. Πόσω μάλλον όταν με τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν προγραμματικές προεκλογικές συνεργασίες. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν αντιληφθεί και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά απλώς για λόγους μικροκομματικού συμφέροντος και εντυπώσεων δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον χώρο του Συνασπισμού, για τη δημιουργία της «μεγάλης» Κεντροαριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή