Κατασχέσεις και σπιτιών…

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το 66,8% της συνολικής χρέωσης των νοικοκυριών στις τράπεζες και η τάση, όπως διαφαίνεται από τα διαγράμματα της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι αυξητική. Από τα 30,557 δισ. ευρώ που χρωστούσαν οι Ελληνες το Νοέμβριο 2002 στις τράπεζες, τα 20,416 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια. Κάποιοι μεταθέτουν στο α΄ εξάμηνο του 2003 το «κανόνι των στεγαστικών δανείων». Κάποιοι άλλοι, όμως, λένε ότι οι κατασχέσεις -λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων- έχουν ήδη αρχίσει. Οπως δηλώνει στην «K» δικηγόρος που ειδικεύεται σε πτωχεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών, «τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, οι πτωχεύσεις, οι διαταγές πληρωμών (που οδηγούν σε κατασχέσεις) και οι ακάλυπτες επιταγές έχουν διπλασιασθεί».

Και συνεχίζει τραπεζιτικός: «Μπορεί ένα τμήμα από τις κατασχέσεις σπιτιών να οφείλεται σε αδυναμία πληρωμής δόσεων στεγαστικών δανείων, αλλά το μεγάλο ποσοστό των σπιτιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς προέρχεται από άλλη κατηγορία: τους μικρομεσαίους που πήραν -εύκολα- ανοιχτά δάνεια για ατομικές επιχειρήσεις. Δάνεια συνήθως των 10 εκατ. δρχ., για τα οποία προσημείωναν κάποιο σπίτι. Και επειδή αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή οι ιδιώτες είχαν υποθηκεύσει σπίτια τους για επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες τους παίρνουν τα σπίτια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή