Στο σούπερ μάρκετ με την πιστωτική

Στο σούπερ μάρκετ με την πιστωτική

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως δηλώνουν στην «K» τραπεζιτικοί, η υπερχρέωση από καταναλωτική πίστη (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και προσωπικά δάνεια ή άνευ δικαιολογητικών) αφορά κυρίως δύο κατηγορίες πολιτών: αυτούς που δεν τα βγάζουν πέρα με το εισόδημά τους και όσους έχουν χρεωθεί τόσο πολύ -με δαπάνες που δεν αφορούν βασικές ανάγκες διαβίωσης- ώστε τώρα δεν ξέρουν πώς να ξεμπλέξουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το διάστημα Νοεμβρίου 2001 – Νοεμβρίου 2002 το χρεωστούμενο στις τράπεζες ποσό των προσωπικών δανείων χωρίς δικαιολογητικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση 39,7%. Για την ίδια περίοδο, το ποσό που χρωστούν οι Ελληνες από πιστωτικές κάρτες έχει αυξηθεί κατά 35,6%. Συνολικά, οι Ελληνες τον Νοέμβριο 2002 χρωστούσαν από δανεισμό συνολικά 9,613 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,5% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Με παλιό εκκαθαριστικό

«Ξέρετε πόσες οικογένειες ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ με πιστωτική κάρτα; Το δάνειο και η κάρτα έχουν γίνει πλέον αναγκαστικά για την οικογένεια από τη στιγμή που το εισόδημά της έχει μειωθεί για μια σειρά λόγων», δηλώνει τραπεζιτικός στην «K» που κατοικεί σε περιοχή μικρού εισοδήματος. «Ακόμη και απολυμένοι, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, παίρνουν καταναλωτικό δάνειο χρησιμοποιώντας το εκκαθαριστικό του προηγούμενου έτους»…

Οσο γι’ αυτούς που έχουν δανεισθεί και αντεπεξέρχονται στα χρέη τους μειώνοντας την κατανάλωση, λέει τραπεζιτικός: «Για ένα διάστημα μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, ένα ποσοστό κόσμου προσπάθησε να διατηρήσει το πρότερο επίπεδο διαβίωσης μέσω δανεισμού. Στην αρχή, αυτός ο κόσμος είχε ρευστότητα. Τώρα, όμως, τρέχουν δόσεις με τα υψηλά επιτόκια και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες είσπραξης των χρημάτων».

Κερδίζουν οι τράπεζες

Για ποιο λόγο, τότε, οι τράπεζες σκέφτονται να καταργήσουν το όριο των 3.000 ευρώ για τα προσωπικά (χωρίς δικαιολογητικά) δάνεια και το όριο των 25.000 ευρώ για τα καταναλωτικά (με δικαιολογητικά); «Διότι τα περιθώρια κέρδους μας είναι τόσο υψηλά, ώστε και δύο στους δέκα να μη μας επιστρέψουν τα χρήματα, εμείς πάλι κερδισμένοι θα είμαστε», δηλώνει τραπεζίτης στην «K». «Εάν το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων είναι χαμηλό, τα επιτόκια των καταναλωτικών και των καρτών είναι υψηλά και είναι οι μορφές δανεισμού που επιδιώκουμε».

Κι έτσι, κάποιοι -λίγοι- δανείζονται με πλαστά στοιχεία, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να κερδίσουν ανύπαρκτο χρόνο με… δάνειο στο δάνειο. Μερικοί κλείνονται στα σπίτια τους και δουλεύουν όλη μέρα για να ξεπληρώσουν αυτοκίνητα, μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες, οικοσυσκευές και πιστωτικές κάρτες πλαστού βιοτικού επιπέδου. Οικονομικά κερδισμένες είναι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Χαμένοι οι καταναλωτές. Αντιφατικές και «αμφίσημες» αποδεικνύονται οι επίσημες πολιτικές: «Ενώ λέει η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε, υπάρχει πιστωτική επέκταση που αυξάνει την κατανάλωση χωρίς να αυξάνεται η παραγωγή. Την ώρα που μιλάμε για σφιχτό προϋπολογισμό και λιτότητα στους μισθούς, ενθαρρύνουμε τη χρέωση των νοικοκυριών», σχολιάζει οικονομολόγος που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή