Ποιους κατέδιδε ο «Κρόκους» στη ΣΤΑΖΙ

Ποιους κατέδιδε ο «Κρόκους» στη ΣΤΑΖΙ

8' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της Αριστέας Μπουγάτσου

Την ίδια ώρα που τα διαβόητα αρχεία της ΣΤΑΖΙ «παράγουν» συλλήψεις μελών του ΕΛΑ, ομολογίες, αλλά και μια παράξενη σιωπή γύρω από τις «μαύρες εταιρείες» της τρομοκρατίας με τα όπλα, τα ναρκωτικά, τα διεθνή δίκτυα διακίνησης και διαφυγής των εκτελεστών και τους ευυπόληπτους επιχειρηματίες να κάνουν «business», νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Αυτή τη φορά είναι καταλυτικά, αδιαμφισβήτητα και θλιβερά για τον πράκτορα Rocco που έγινε Kaskade και κατέληξε ως Krokus να δίδει εξαιρετικές πληροφορίες στο υπουργείο Ασφάλειας της DDR, μέσω αναφορών ή εκθέσεών του, η τελευταία των οποίων έχει ημερομηνία 12 Μαΐου 1989! Σήμερα η «K» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα, το πλέον πρόσφατα επεξεργασθέν ηλεκτρονικό αρχείο των μυστικών υπηρεσιών της τέως Ανατολικής Γερμανίας, το SIRA. Στις δισκέτες του περιέχονται επτά τουλάχιστον καυτές αναφορές-έκθεση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, υπό την κωδική ονομασία Krokus και αφορούν την περίοδο 1985 έως και 1989!

Το SIRA (System Informatiound Recherche der Aufklarung ή Σύστημα Πληροφόρησης και Αναζήτησης του Τομέα Μυστικών Υπηρεσιών – HVA) έχει καταχωρισμένο τον IM πράκτορα Σωκράτη Κόκκαλη ως κατάσκοπο της ΣΤΑΖΙ με δικό του φάκελο στοιχείων που αρχίζει από το 1982. Στη συνέχεια σε αυτό αρχειοθετούνται αναφορές του, αρχικά υπό την επωνυμία Kaskade και στη συνέχεια ως Κrokus.

Το SIRA θεωρείται ως το πιο αποκαλυπτικό κωδικοποιημένο αρχείο της τέως Ανατολικής Γερμανίας, που καταγράφει και παραπέμπει σε ένα βουνό από φακέλους, δεν έχει παραχαραχθεί ή λογοκριθεί (όπως πιθανώς κάποια από τα έγγραφα της ΣΤΑΖΙ), έγινε ανάρπαστο από τους Δυτικούς και το κυριότερο: Οι αποκαλύψεις του αποτέλεσαν τη νομική βάση για βαρύτατες καταδίκες στις ΗΠΑ, με ποινές φυλάκισης μέχρι και 21 χρόνια για την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι αναφορές του Κrokus

Ολες οι αρχειοθετημένες, στο SIRA, αναφορές του Krokus (Σ. Κόκκαλης) περιγράφονται με τίτλους, με τους οποίους κάθε φορά προσδιορίζεται το θέμα της «έκθεσής» του «καθώς και τα πρόσωπα που «αναλύονται» σε αυτήν.

Ο Krokus φαίνεται ότι δεν είχε φραγμό! – Πληροφορεί τις μυστικές υπηρεσίες για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, όταν αυτός επρόκειτο (το 1986) να επισκεφθεί επισήμως την Ανατολική Γερμανία.

Συχνές είναι οι αναφορές του στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και στον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που τότε ηγείτο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις εκθέσεις του δεσπόζουν τα ονόματα των: Κώστα Λαλιώτη (νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός), Ανδρέα Ανδριανόπουλου, Γεράσιμου Αρσένη, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και Γ. Μπούτου (πρώην υπουργός και μετέπειτα διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος).

Από την άλλη, η «θεματολογία» που ο Krokus προσέφερε στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών και αντικατασκοπείας της τέως Ανατολικής Γερμανίας είναι πλούσια, καθώς οι καταγεγραμμένες στο SIRA αναφορές του έχουν να κάνουν με:

Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον κρατικό μηχανισμό.

Τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ υπό την πολιτική που ασκούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Την εσωτερική κατάταση της χώρας.

Τις μυστικές υπηρεσίες.

Την τρομοκρατία.

Τη στρατιωτική και αμυντική πολιτική της χώρας.

Την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Την πολιτική κατάσταση το έτος 1989, όπως αυτή διαμορφωνόταν πριν από τις εκλογές και όπως πιθανώς θα εξελισσόταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου με κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία.

Οπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα του SIRA που διαθέτει η «K», ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης καταγράφεται από την ίδια τη ΣΤΑΖΙ ως ενεργή πηγή (επακριβώς αναφέρεται ως AKTIVE ERFASSUNG), ενώ βαθμολογείται κιόλας, έπειτα από την αξιολόγηση της Υπηρεσίας, βάσει των πληροφοριών που αυτός… μεταδίδει κάθε φορά.

Ο Krokus χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική πηγή! Μετά την καταχώρηση και αξιολόγησή τους όλες οι πληροφορίες του βαθμολογούνται με τα σύμβολα II και III. Το πρώτο σημαίνει πολύ καλά και σπάνια συναντάται σε άλλους αντίστοιχους φακέλους, ενώ το δεύτερο σημαίνει καλά.

Τι είναι το SΙRΑ;

Το System InformatioRecherche Aufklarung ή SIRA είναι η ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών (database) της ΣΤΑΖΙ, στην οποία περιέχονται πληροφορίες και αναφορές υψηλόβαθμων πρακτόρων της. Λίγο πριν από την πτώση του τείχους, το περιεχόμενο του SIRA κατεγράφη σε δισκέτες που φέρονταν ότι καταστράφηκαν στις αρχές του 1990. Ωστόσο, αντίγραφά τους υπήρχαν σε θυρίδες που ήλεγχε ο ανατολικογερμανικός στρατός και τις ανακάλυψε η Αρχή Gauck.

Οι κασέτες SIRA έγιναν ο πονοκέφαλος των Ομοσπονδιακών Αρχών που πάλευαν να σπάσουν τους κωδικούς για διάστημα περίπου οκτώ ετών. Ενας πρώην τηλεπικοινωνιακός μηχανικός κατάφερε να σπάσει τους μυστικούς κωδικούς του SIRA στο οποίο, όπως αποκαλύφθηκε είχαν καταχωρισθεί στοιχεία από 4.500 «πηγές», στην πραγματικότητα πράκτορες της ΣΤΑΖΙ σε όλο τον κόσμο με τα κωδικά τους ονόματα και για την περίοδο 1969 έως και 1989.

Στον διεθνή Τύπο έχει έντονα καταγραφεί η ανταλλαγή που πρότεινε να γίνει η CIA στους Γερμανούς των αντιγράφων του SIRA με τα μικροφιλμ του άλλου καυτού αρχείου που ονομάστηκε Rosenholz (Ρόζενχολτς) και εξαγοράσθηκε από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το αρχείο των μικροφίλμ που φτιάχτηκε το 1985 κατόπιν εντολής του υπουργού Ασφαλείας της DDR Ερικ Μίλκε για την προστασία 317.000 φακέλων πρακτόρων της ΣΤΑΖΙ και 77.000 φακέλων επιχειρήσεων του τομέα αντικατασκοπείας (ΗVΑ).

Το 1989 πολλοί φάκελοι καταστράφηκαν ή έκαναν φτερά, όμως οι συγκεκριμένοι που είχαν περιέλθει στην κατοχή της KGB πουλήθηκαν στις ΗΠΑ αντί 1,5 εκατ. δολαρίων. Εναν χρόνο αργότερα, ομοσπονδιακοί Γερμανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Αμερικανούς πρόσβαση στα μικροφίλμ κα αυτή τους επετράπη για την αντιγραφή όμως, μόνο μέρους των πληροφοριών που αφορούσαν ονόματα Δυτικογερμανών πρακτόρων της ΣΤΑΖΙ. H επιχείρηση αυτής της μερικής αντιγραφής έγινε στην περιοχή Rosenholz της Βόρειας Βιρτζίνια, γι’ αυτό και τα αρχεία βαπτίστηκαν έτσι.

Οι Αμερικανοί δεν δίστασαν να τα ανταλλάξουν με αυτά του SIRA ούτε βέβαια δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την αποδεικτική τους αξία, στρεφόμενοι κατά δικών τους πρακτόρων.

Με βάση τα στοιχεία των φακέλων αυτών το FBI κατηγόρησε το ζεύγος των Αμερικανών πρακτόρων της ΣΤΑΖΙ Kurt Stand και Teresa Squillacot (εργαζόταν στο Πεντάγωνο) για κατασκοπεία εις όφελος της Νοτίου Αφρικής. O πρώτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών και η δεύτερη σε 17χρονη φυλάκιση.

Πώς ο Krokus καρφώνει

αλλά και φακελώνεται στο SIRA

H πρώτη καταγραφή του Σ. Κόκκαλη στο SIRA ως μυστικής πηγής γίνεται με την κωδική ονομασία Kaskade, οπότε και αναβαθμίζεται από τον εμπορικό κλάδο της ΣΤΑΖΙ στη διεύθυνση 3 της HVA του τομέα αντικατασκοπείας. H διεύθυνση αυτή ήταν υπεύθυνη για τις «διεθνείς σχέσεις», συνδεδεμένη με δίκτυο των σταθμαρχών της ΣΤΑΖΙ σε όλες τις πρεσβείες της DDR στο εξωτερικό. Ως πρώτος σύνδεσμος της HVA που φέρεται ότι καθοδηγεί και επιτηρεί τον Kaskade στην Αθήνα αναγράφεται ο Dietmar Lorenz, ο οποίος μάλλον έχει υπηρετήσει και στην εν Αθήναις πρεσβεία. Στην ίδια πρώτη εγγραφή στο σύστημα ως τελευταίος χειριστής του Kaskade αναγράφεται ο στρατηγός Koch της Διεύθυνσης 8 του υπουργείου Ασφαλείας.

Ωστόσο, ο φάκελος της πρώτης επαφής του με το τμήμα αντικατασκοπείας φέρει ημερομηνία 25/5/82 και αριθμό XV/3100/82, που σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένος από την Ανατολικογερμανική πρεσβεία της Αθήνας.

Από τις 17/6/85 σύμφωνα με μεταγενέστερη καταχώρηση, ο ενεργός πράκτωρ αναλαμβάνει ειδική αποστολή διευκόλυνσης της παραβίασης του εμπάργκο τεχνολογίας για την Ανατολική Γερμανία, πάντα σε συνεργασία με την πρεσβεία.

Ο Σ. Κόκκαλης, ως Krokus των αρχείων SIRA φέρεται να δίδει τις δύο τελευταίες του αναφορές με νέο κωδικό καταχώρηση, του XV/3149/84, με τελευταία ημερομηνία την Ανοιξη του 1989.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας και για άλλα πέντε βαρύτατα αδικήματα (ξέπλυμα χρήματος, απάτη, υπεξαίρεση, δωροδοκίες – ενεργητική και παθητική).

Στις 19 Φεβρουαρίου 2002 όταν δημοσιοποιήθηκε το βαρύ κατηγορητήριο στο οποίο κατέληξαν οι τρεις αυτεπάγγελτες προκαταρκτικές έρευνες, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμφισβήτησαν την ευθυκρισία ή ακόμα και τη νομική βάση της απόφασης που έλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος.

Κάποιοι μίλησαν για χαλκευμένα αρχεία της ΣΤΑΖΙ, για την επαμφοτερίζουσα και πιθανώς «ντιλαρισμένη» απόφαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου (το οποίο κατέληξε στο ότι δεν στοιχειοθετείται διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων από την Intracom), ίσως και για κάποια μορφή παραπλάνησης του εισαγγελικού λειτουργού.

Σήμερα μετά και από την αποκάλυψη των δεδομένων του ηλεκτρονικού αρχείου SIRA, πολλοί θα σιωπήσουν. Ισως ο εισαγγελέας ήξερε περισσότερα απ’ όσα συμπεριέλαβε στην έκθεση με την οποία συνόδευσε την άσκηση δίωξης… Ισως να γνώριζε και τα αρχεία SIRA αλλά και άλλα μυστικά που κρατούνταν στην Αντιτρομοκρατική, από την οποία ζήτησε… φακέλους.

Ενα χρόνο μετά την άσκηση διώξεων, όσοι ζυγιάζουν από τη μια τη βαρύτητα των κατηγοριών κατά Κόκκαλη και από την άλλη τη βραδύτητα εξέλιξης της τακτικής ανάκρισης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα βάλτωμα της υπόθεσης στην Ευελπίδων…

«Κρόκους» ίσον Σωκράτης Κόκκαλης

Στις 22 Φεβρουαρίου 2002, λίγες ημέρες μετά την άσκηση των διώξεων κατά Κόκκαλη, και μέσα στο κλίμα των αποκαλύψεων, η Deutsche Welle έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη έγγραφο. Από αυτό προέκυψε ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης ήταν συνεργάτης του τμήματος κατασκοπείας της ΣΤΑΖΙ και αναβαθμίσθηκε από Ρόκκο σε Κρόκους. Στο έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 24/1/1986, ο υποστράτηγος Κλάινε της Διεύθυνσης Κατασκοπείας δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις πρώτες πληροφορίες που έχει λάβει από τον «Κρόκους» και ζητεί από την υπηρεσία του ο «Κρόκους» να υπαχθεί στο δικό του τμήμα, ανεξάρτητα από το αν αυτός θα συνεχίσει και τη συνεργασία του με τον εμπορικό τομέα της ΣΤΑΖΙ.

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου έχει ως εξής:

«Χρησιμότητα του επιχειρησιακού συνδέσμου Κόκκαλης Σωκράτης (Κρόκους-Κrokus), ιδιοκτήτη της Fa. Integra και μετόχου της Fa. Intracom, για λογαριασμό της Ανώτατης Διοίκησης A (ΗVΑ).

»Επί τη βάσει των γραφομένων σας της 26ης/6/1985 διερευνήθηκαν, υπό την αιγίδα της HAXVIII/8 και από τον Οκτώβριο του 1985, οι δυνατότητες του επιχειρησιακού συνδέσμου του IM «Πέτερ Σούμαν». »Οι από κοινού διεξαχθέντες έλεγχοι απέδειξαν ότι ο «Κρόκους» ενσαρκώνει μεγάλες προοπτικές για την HA. Αυτό είναι απολύτως εμφανές από τα πρώτα ήδη αποτελέσματα. »Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλώ να πράξετε τα δέοντα ώστε το ισχύον καθεστώς σχέσεων να μεταβληθεί προς όφελος της HA, τομέας ΙΙ.

Χάριν ενός αποτελεσματικού μετασχηματισμού στο πνεύμα των επιδιωκόμενων στόχων, αλλά και για να υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις ασφαλείας κατά την πορεία, κρίνονται σκόπιμες και στη συνέχεια οι από κοινού συμφωνημένες και συντονισμένες ενέργειες. H περαιτέρω επιχειρησιακή δράση του K. θα συνεχιστεί, αφού ληφθούν υπόψη οι ειδικές επιχειρήσεις στον εμπορικό τομέα, τις οποίες εποπτεύει ο «Πέτερ Σούμαν»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή