H περιπέτεια του Βένιου Αγγελόπουλου στις ΗΠΑ

H περιπέτεια του Βένιου Αγγελόπουλου στις ΗΠΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρωτοφανή περιπέτειά του στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, όπου κρατήθηκε για περίπου πέντε ώρες στις 12 Φεβρουαρίου, περιγράφει σε αναφορά του προς το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον καθηγητή κ. Γιάννη Μαΐστρο, πρόεδρο του Συλλόγου ΔΕΠ-ΕΜΠ, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Ευγένιος (Βένιος) Αγγελόπουλος.

Ο κ. Αγγελόπουλος, αφού επισημαίνει ότι ταξίδεψε στις ΗΠΑ με νόμιμα θεωρημένη βίζα, αποτυπώνει γλαφυρά ένα ιδιότυπο καθεστώς «εξαφάνισης», καθώς αναγκάστηκε να βιώσει πεντέμισι ώρες πλήρους απομόνωσης. Δεν του γνωστοποιήθηκε ο λόγος κράτησής του, ενώ αναγκάστηκε να παραμείνει σιδεροδέσμιος με χειροπέδες και αλυσίδες στα πόδια. Στην εύλογη αντίδρασή του έλαβε γενικόλογες απαντήσεις, που παρέπεμπαν σε κάποια αόρατη αρχή, σε κάποιους «ανωτέρους», που επρόκειτο να δώσουν οδηγίες για την περίπτωσή του. Καταθέτει επίσης ότι οι άνθρωποι που τελικά μίλησαν μαζί του, άνθρωποι του FBI, ζήτησαν πληροφορίες για τη «17 Νοέμβρη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ελάμβανε χρηματική αμοιβή εάν έδινε τις πληροφορίες αυτές.

Ο κ. Αγγελόπουλος

Ακολουθεί το κείμενο του κ. Αγγελόπουλου:

«Βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε ένα συνέδριο φιλοσοφίας που συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης την 15η Φεβρουαρίου 2003, προς τιμήν του καθηγητή κ. Αριστείδη Μπαλτά. Ταξίδεψα από την Αθήνα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2003 με βίζα που είχε εκδοθεί στις 31/01/03 από την Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Κατά την άφιξή μου στις 10 μ.μ. κρατήθηκα για πεντέμιση ώρες (έως τις 3.30 το πρωί της Πέμπτης) στα Γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης, από τις οποίες οι τέσσερις ώρες ήταν απλή αναμονή σε απαράδεκτες συνθήκες.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Συγκεκριμένα, μου πήραν δύο φορές πλήρη δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήθηκα, μεταφέρθηκα με χειροπέδες πιασμένες μπροστά στη ζώνη, από το Τερματικό 1 στο Τερματικό 4 και η αναμονή μου στο Τερματικό 4, διάρκειας δύο ωρών, έγινε με χειροπέδες στα πόδια, ενωμένες με αλυσίδα 40 εκατοστών σε κλειστό χώρο. Σκοπός της κράτησής μου ήταν μία συνέντευξη με υπάλληλο του FBI, κατά την οποία μου ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Η στάση μου σε αυτήν την απαράδεκτη μεταχείριση ήταν ήπια διαμαρτυρία και απαίτηση να με πληροφορήσουν τι κατηγορίες υπάρχουν εναντίον μου και για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Στην αρχή δεν μου δόθηκε καμία σημασία για δέκα λεπτά, κατόπιν μου είπαν ότι περιμένουν οδηγίες από τα κεντρικά και κάποτε με πληροφόρησαν ότι το FBI θέλει να μου μιλήσει. Οταν είπα ότι για να μου φορέσουν χειροπέδες οφείλουν να πουν γιατί με κατηγορούν και να μου παράσχουν νομική βοήθεια απάντησαν ότι επισήμως βρίσκομαι εκτός αμερικανικού εδάφους και δεν μπορώ να έχω τα ευεργετήματα του νόμου.

Η στάση των περισσοτέρων υπαλλήλων δεν ήταν εχθρική προς το πρόσωπό μου αλλά μου απαντούσαν «το θέμα δεν είναι προσωπικό – εκτελούμε οδηγίες». Επισημαίνω ότι ζήτησα να μου αφαιρεθούν οι χειροπέδες από τα πόδια για να συνεχίσω στη συνέντευξη με το FBI, πράγμα και το οποίο έγινε.

Και αμοιβή

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αφέθηκε να υπονοηθεί ότι εάν κατέδιδα ονόματα ως μέλη της «17 Νοέμβρη» μπορεί να μου προσέφεραν και αμοιβή, πράγμα στο οποίο απάντησα ότι δεν έχω τίποτα να πουλήσω. Μετά το τέλος της συνέντευξης, μου δόθηκε η άδεια να επιστρέψω στο ξενοδοχείο μου και ερωτήθηκα εάν διατίθεμαι να έχω και άλλη συνέντευξη με ανώτερο στέλεχος του FBI, το οποίο και αποδέχθηκα δεδομένου ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω. Σήμερα το πρωί τούς πρότεινα η νέα αυτή συνάντηση να γίνει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου και ει δυνατόν να μαγνητοφωνηθεί και από τις δύο πλευρές.

Εκτιμώ ότι αυτή η κακή μεταχείριση ξεπερνά το άτομό μου και προσβάλλει το ίδρυμα το οποίο εκπροσωπώ και την Ελληνική Πολιτεία γενικότερα. Ζητώ την προστασία των Προξενικών Αρχών για τη συνέχεια της παραμονής μου στη Νέα Υόρκη μέχρι τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και σας παρακαλώ να προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ευχαριστώ

Ευγένιος Αγγελόπουλος

Καθηγητής ΕΜΠ»

«Ημουν κρατούμενος αφρού…»

Αναφερόμενος στην αντίδραση των ελληνικών προξενικών αρχών, όταν τους γνωστοποίησε την υπόθεση, ο κ. Αγγελόπουλος λέει:

«Επισημαίνω ότι ο πρόξενος κ. Πλατής θεώρησε αμέσως το θέμα σοβαρότατο, με δέχτηκε μόλις το ζήτησα και μου παρείχε κάθε τεχνική βοήθεια.

Και από μόνος του ενημέρωσε την κυβέρνηση, ζητώντας οδηγίες, χωρίς να του το ζητήσω εγώ».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι δεν πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντηση με το FBI, κατόπιν πρότασης για αλλαγή του τόπου συνάντησης, καθώς και ότι, έπειτα από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, ετέθη υπό διπλωματική προστασία.

Τέλος, επισημαίνει:

«Αυτούς που θα ‘θελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα είναι τους Αμερικανούς που στο άκουσμα της ιστορίας μου ταράζονταν μέχρι σημείου να μου ζητήσουν συγγνώμη για λογαριασμό της κυβέρνησής τους….

Αυτά που μου συνέβησαν είναι απαράδεκτα, όχι επειδή δεν είμαι μουσουλμάνος, μαύρος, Φιλιππινέζα, μικροπωλητής ή άνεργος…

Επειδή μπορούν να συμβούν στον καθένα…

Ημουν κρατούμενος αφρού, κρατούμενος πολυτελείας. Εκπρόσωπος πανεπιστημιακού ιδρύματος, με διπλωματική κάλυψη.

Οταν έφυγα, άφησα πίσω μου αλυσοδεμένους ανθρώπους, που βρίσκονταν εκεί πριν φτάσω. Τι απέγιναν; Δεν ξέρω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή