Στροφή της Γαλλίας προς τον «ρεαλισμό»

Στροφή της Γαλλίας προς τον «ρεαλισμό»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τον ρόλο του OHE στο Ιράκ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή, είπε χθες σε κοινές της δηλώσεις με τον υπουργό Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου η Γαλλίδα ομόλογός του Αμυνας Μισέλ Αλιότ Μαρί, η οποία τόνισε ότι πρωταγωνιστικό στο ρόλο του OHE στο Ιράκ θα είναι το ανθρωπιστικό πεδίο, στο οποίο ο Οργανισμός έχει μεγάλη παράδοση. H θέση αυτή απηχεί μια ρεαλιστική τοποθέτηση -αν όχι σαφή στροφή- της γαλλικής κυβέρνησης, που «προσγειώνει» τις συζητήσεις για το ποια θα είναι η εμπλοκή του Οργανισμού στη διαμόρφωση της νέας κυβερνητικής δομής και πολιτικής πραγματικότητας στο Ιράκ. Είναι επίσης φανερό ότι ούτε η γαλλική ούτε και καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση πλην της αγγλικής δεν θα ήθελε να εμπλακούν στρατιωτικά δυνάμεις της με κανένα τρόπο στα της επομένης ημέρας στο Ιράκ, ακόμα κι αν οι Αμερικανοί ήθελαν να τους έχουν κοντά τους, είτε στο πλαίσιο του OHE είτε σε άλλο πλαίσιο.

Οπως προχθές στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ άκουσε κρατώντας σημειώσεις σε μπλοκάκι τα όσα του είπε ο κ. Παπαντωνίου για τις επαφές του στην Αμερική με τον κ. Ράμσφελντ και την κ. Ράις, έτσι και η κ. Αλιότ Μαρί έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων.

Ως «αντίδωρο», η Γαλλίδα υπουργός προσέφερε στον κ. Παπαντωνίου μία αναλυτική ενημέρωση για τα όσα πρόκειται να συζητηθούν σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα στη συνάντηση των «4», στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες, ενώ δήλωσε ότι τον Μάιο θα υπάρξει ένας πρώτος απολογισμός αυτής τη προσπάθειας, που, όπως είπε, δεν θέλει να αποκλείσει καμιά χώρα καθώς όλες όσες θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν, αλλά στοχεύει στο να κάνει τα πράγματα να κινηθούν λίγο πιο γρήγορα. Υπενθύμισε δε τη συνάντηση Γάλλων και Βρετανών στο Τουκέ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα αμυντικού ενδιαφέροντος.

Πάντως, η συνάντηση μεταξύ του «Γιάννου» και της «Μισέλ», καθώς οι δύο υπουργοί αλληλοπροσφονούνταν μόνο με τα μικρά τους ονόματα, διεξήχθη πραγματικά σε αυτό που ονομάζεται «θερμό κλίμα», με τη Γαλλίδα υπουργό να «στάζει μέλι» για τις επιτυχίες, όπως είπε, της ελληνικής προεδρίας στον αμυντικό τομέα…

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι, ενώ προχθές οι δηλώσεις Παπαντωνίου – Στρουκ στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκαν υπό τις σημαίες της Γερμανίας, της Ελλάδας και του NATO, στο υπουργείο Αμυνας στο Παρίσι, η τρίτη σημαία δεν ήταν η νατοϊκή, αλλά η ευρωπαϊκή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή