Αυστηρό μήνυμα των «15» προς Αγκυρα για το Κυπριακό

Αυστηρό μήνυμα των «15» προς Αγκυρα για το Κυπριακό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραμικρό πρόβλημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ αντιθέτως, μια παράταση των σημερινών αδιεξόδων θα «περιπλέξει» την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Το μήνυμα αυτό επανέλαβαν χθες οι «15» προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας που διεξήχθη χθες στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της E.E. Γερμανός επίτροπος κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, «η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση δεν αποτελεί εμπόδιο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», ενώ το ίδιο τόνισε και ο προεδρεύων του χθεσινού συμβουλίου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης.

Από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ο κ. Φερχόιγκεν, αν δεν έχει ακόμα επιλυθεί το Κυπριακό το προσεχές φθινόπωρο, όταν η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική έκθεσή της για τη δυνατότητα ή μη έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, τότε η κατάσταση θα «περιπλακεί», με άλλα λόγια θα αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες να είναι αρνητική η εισήγηση της Επιτροπής.

«Ενεργός εμπλοκή»

Αλλωστε, η «ενεργός εμπλοκή» της Αγκυρας στις προσπάθειες επίλυσης, μεταξύ άλλων με την άσκηση πιέσεων στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, παραμένει ένα από τα πολλά κριτήρια που θα πρέπει να έχει εκπληρώσει η Τουρκία για να μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με στόχο τη μελλοντική προσχώρησή της στην κοινότητα.

Το βασικό κριτήριο παραμένει εδώ ο εκδημοκρατισμός της χώρας, που αποτελεί, σημείωσε ο κ. Γκιουλ, σαφή προτεραιότητα και της παρούσας τουρκικής κυβέρνησης αλλά, όπως επίσης σημείωσε, και της (ελεγχόμενης από αυτήν) πλειοψηφίας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, το οποίο η E.E. προτίθεται να ενισχύσει με πρόσθετα κονδύλια ύψους 1,05 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία, δεν θα είναι εύκολο. Οπως επισημαίνεται στην «κοινή θέση» που παρουσίασαν χθες στους Τούρκους οι «15», στη χώρα, πέραν του κυρίαρχου ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, τα βασανιστήρια και την περιφρόνηση των αμέτρητων, καταδικαστικών για την Τουρκία, αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «παραμένουν σημαντικοί περιορισμοί στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και, φυσικά, τις θρησκευτικές ελευθερίες…

Οπως όμως τόνισε ο κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν και ζήτησε την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου εντός του έτους, ώστε να είναι ήδη ορατά, το φθινόπωρο του 2004, τα αποτελέσματα στην πράξη κι έτσι να αποτυπωθούν στην έκθεση της Επιτροπής.

Το Ιράκ

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο κ. Γκιουλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε μετά το τέλος του Συμβουλίου, ότι στο νέο πολιτικό καθεστώς θα πρέπει εκπροσωπούνται όλες οι εθνικές συνιστώσες της χώρας, των τουρκομάνων μη εξαιρουμένων, ενώ τόνισε την ανάγκη ενεργού εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας.

Τέλος, για τις διαγραφόμενες προεκτάσεις της κρίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Αγκυρα δεν γνωρίζει να διαθέτει η Συρία όπλα μαζικής καταστροφής, όπως έχει καταγγελθεί από τη Ουάσιγκτον. Δεχόμενος δε επανειλημμένες «διευκρινιστικές» ερωτήσεις από δημοσιογράφους, απάντησε τελικά ότι «μέχρι τούδε δεν έχουμε αποδείξεις? ίσως οι Αμερικανοί γνωρίζουν κάτι περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή