Οι κυβερνητικές θέσεις για τα θεσμικά της E.E.

Οι κυβερνητικές θέσεις για τα θεσμικά της E.E.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ισχυρή Ευρώπη των «25» δεν μπορεί να λειτουργεί και να βαδίζει με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή του πιο αδύναμου κράτους-μέλους, ούτε εκείνου που για λόγους πολιτικούς ή συγκυριακούς δεν θέλει την πρόοδο της ενοποιητικής διαδικασίας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς με ελάχιστες αναγκαίες εξαιρέσεις, όταν θίγονται ζωτικά συμφέροντα. Αυτά είπε, μιλώντας χθες το βράδυ στη συνεστίαση του Συνδέσμου Ευρωπαίων Εκδοτών στον Πειραιά, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, ο οποίος, επιπλέον, ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου και των εξουσιών της «νομιμοποιημένης» Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εκλογή του προέδρου της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την επικύρωσή του από το Συμβούλιο, την ενδυνάμωση του ρόλου της προεδρίας στο Συμβούλιο, καθώς και τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το πρωί, ο κ. Σημίτης είχε μιλήσει σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ στην Παλιά Βουλή, με τίτλο «Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ενωση, το μέλλον της Ευρώπης». Εκεί, ανέφερε ως σύστημα για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον το «ομοσπονδιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται όμως στο κοινοτικό σύστημα και στην κοινοτική μέθοδο ολοκλήρωσης», ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα Σύνταγμα».

Τα στοιχεία της ΟΝΕ

Ακόμα, είπε ότι η νομισματική ένωση πρέπει να συμπληρωθεί από την οικονομική ένωση και τα συστατικά στοιχεία της ONE να αποκτήσουν όλα την ίδια βαρύτητα, καθώς και να εκσυγχρονισθεί και να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο. Ζήτησε επίσης να ξανασυζητηθούν οι τρόποι χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της E.E., να ενδυναμωθούν οι αναδιανεμητικές πολιτικές και να ενισχυθεί η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Πάντως, μία μόνον παράγραφος από την εννεασέλιδη «οικονομοκεντρική» και στραμμένη στην καθημερινότητα ομιλία του πρωθυπουργού ήταν αφιερωμένη στην ανάγκη ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Κοινής Αμυνας.

Ο Γιάννος

Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι υπουργοί Αμύνης Γιάννος Παπαντωνίου, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. O κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην «ευρωπαϊκή ομοσπονδία» και στην ανάγκη για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή για να είναι αξιόπιστη και να μπορέσει να στηρίξει μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που θα εξισορροπεί τη μονοκρατορία της αμερικανικής υπερδύναμης. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, μία ομάδα χωρών να προχωρήσει μόνη της κατά το πρότυπο της ONE ή του Σένγκεν, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας πρέπει να βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον πυρήνα.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην προσχώρηση της E.E. στη λογική και στους συμβολισμούς του ευρωπαϊκού Συντάγματος ως νέο στοιχείο της περιόδου αυτής και χαρακτήρισε την Ελλάδα «σταθερά φιλοευρωπαϊκή χώρα», στην οποία δεν εκδηλώνονται φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού. Ζήτησε τη διατήρηση της θεσμικής ισορροπίας με την ισότητα των κρατών-μελών και την υφιστάμενη ισορροπία μεταξύ των οργάνων και χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη που θέλει έναν ισχυρό, εκλεγόμενο από τον λαό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ένταξη του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μέσα στο Σύνταγμα και στις θεσμικές μεταβολές που αυτό περιλαμβάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή