ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο

Σε δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε χθες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της Αγκυρας. Κύριο χαρακτηριστικό των παραβιάσεων ήταν ο μεγάλος αριθμός τους (75) αλλά και το γεγονός ότι τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών απ’ όλη την οριογραμμή του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, δεκαπέντε σχηματισμοί μαχητικών F-16, δηλαδή 35 αεροσκάφη, εισήλθαν στο FIR χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, όπως συνηθίζουν. Προχώρησαν σε 35 παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και στη συνέχεια σε 75 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν άμεσα για άλλη μια φορά από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό, 8 από τα τουρκικά αεροσκάφη που αναγνωρίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Αρμόδιες πηγές του ΓΕΑ εκτιμούσαν ότι οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα συνεχιστούν, χωρίς να είναι ορατή κάποια ύφεση.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – Ν.Δ.

«Η χώρα κυβερνάται καλά», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, απαντώντας στις κατηγορίες που διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής κατά την περιοδεία του στη Λήμνο. O κ. Πρωτόπαπας επιτέθηκε επίσης κατά του προέδρου της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Καραμανλής έχει χάσει την ψυχραιμία του και προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα». Σχολιάζοντας, εξ άλλου, την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στον Αη Στράτη, ο κ. Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι «με καθυστέρηση δύο δεκαετιών η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην εθνική συμφιλίωση». Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «είναι πρόκληση να μιλούν για συμφιλίωση αυτοί που συστηματικά επιχειρούν τον διχασμό και την επιστροφή στο χθες». Οσον αφορά στις κατηγορίες περί διαπλοκής, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι «οι πολιτικοί κρίνονται και αξιολογούνται καθημερινά από τους πολίτες, με βάση τη δημόσια παρουσία τους, τη συνέπεια των έργων και των λόγων τους».

«Ψηφίστε απλή αναλογική»

«Μια έντιμη και πολιτικώς ορθή επιλογή υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να κάνει κάτι για να αλλάξει τα πράγματα: να ψηφίσει την απλή αναλογική. Ολα τα άλλα θα μεγαλώσουν τις ήδη τεράστιες ευθύνες του για την παθολογία του πολιτικού μας συστήματος», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. N. Κωνσταντόπουλος σε χθεσινή ομιλία του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σχετικά με τα εκλογικά συστήματα». O κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεν είναι η δημοκρατική ουτοπία ούτε η πολιτική μονομανία της Αριστεράς και πρόσθεσε ότι, εκτός των άλλων, διαμορφώνει το ύφος και το ήθος της εξουσίας, ώστε να μην περνάνε κραυγαλέα φαινόμενα σήψης ως κομματικές συνωμοσίες των αντιπάλων ούτε να γίνεται η κατοχή της εξουσίας συνώνυμη με τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, την εμπορευματοποίηση των συλλογικών αγαθών και τη λαφυραγώγηση του δημόσιου τομέα». Υπογράμμισε ακόμη ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σύστημα και σημείωσε ότι θεσμικά περιθώρια για την αλλαγή ή τροποποίηση του εκλογικού νόμου γι’ αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν.

Στους εργαζομένους της Ρalco

Επίσκεψη στη βιομηχανία Schiesser – Palco στην Αθήνα πραγματοποίησε χθες η γενική γραμματέας του KKE κ. Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την ανακοίνωση του κλεισίματός της στο τέλος του τρέχοντος μηνός. «H ιδιοκτησία της εταιρείας δεν είναι μοναδικά υπεύθυνη. Μπορεί ένας εργοδότης, ένας επιχειρηματίας, μόνος του ένας επιχειρηματικός όμιλος να κάνει ό,τι θέλει σε μια χώρα, αν δεν έχει «πράσινο φως», αν δεν έχει χέρι βοήθειας, αν δεν έχει ένα νομικό καθεστώς διαμορφωμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση; Κανένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να μείνουν χωρίς δουλειά, δεν μπορούν να πεταχτούν στο δρόμο, δεν μπορεί να υποφέρουν. Οταν μάλιστα έρχονται κι άλλα εργοστάσια που κλείνουν».

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή ορίσθηκαν ως εκπρόσωποι του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης ως τακτικό και ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης ως αναπληρωματικό μέλος. Εξωκοινοβουλευτικά μέλη ορίσθηκαν ο καθηγητής κ. Ιωάννης Βαληνάκης ως τακτικό και ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος ως αναπληρωματικό μέλος. Σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου απέστειλε χθες ο γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Δ. Σιούφας.

Προς απεργία διαρκείας

Σε απεργία διαρκείας από τις 12 Μαΐου καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού των Σχολών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κάτι που, αν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να οδηγήσει στο να αναβληθούν οι ορκωμοσίες των νέων αξιωματικών, για πρώτη φορά στην ιστορία των παραγωγικών σχολών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αιτία της απεργίας είναι το γεγονός ότι δεν έχει προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τον εκσυγχρονισμό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών, το οποίο, ενώ έχει την έγκριση του ΣΑΓΕ και των συναρμόδιων υπουργείων έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αρνείται ότι οι ΑΣΣ αποτελούν μέρος της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή