Ελληνικό «χρώμα» στα ολυμπιακά μετάλλια

Ελληνικό «χρώμα» στα ολυμπιακά μετάλλια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνικό «χρώμα» αποκτούν πλέον τα ολυμπιακά μετάλλια. H Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, στη χθεσινή της συνεδρίαση στην Πράγα, αποφάσισε, κατόπιν και σχετικής πρωτοβουλίας της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004», να αλλάξει η μόνιμη όψη των μεταλλίων που δίνονται στους ολυμπιονίκες, «αποκαθιστώντας μια ιστορική αδικία», όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής αθλημάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζιλμπέρ Φελί.

Τα μετάλλια πλέον θα φέρουν το άγαλμα της Νίκης, έργο του Παιωνίου (421 π.Χ.), που είχε τοποθετηθεί στον Ναό του Διός στην αρχαία Ολυμπία με φόντο το Καλλιμάρμαρο. H ελληνική όψη των μεταλλίων θα αντικαταστήσει ύστερα από 75 χρόνια, και συγκεκριμένα από τους Ολυμπιακούς του Αμστερνταμ το 1928, την απεικόνιση αρένας, που έμοιαζε με το Κολοσσαίο της Ρώμης. Ανάλογο αίτημα περί αλλαγής είχε υποβάλει το 1999 και η οργανωτική επιτροπή του Σίντνεϊ επικαλούμενη το «μιλένιουμ», είχε όμως απορριφθεί από τη ΔΟΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ ενέκρινε το σχέδιο των μεταλλίων στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής προετοιμασίας εν όψει του 2004, που έγινε από την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και τους εντεταλμένους συμβούλους κ. Μάρτον Σίμιτσεκ και Σπύρο Καπράλο. Το σχέδιο της θεότητας του Ολύμπου Νίκης, που κατέβαινε στους Αγώνες της αρχαιότητας στην Ολυμπία, είχε εγκριθεί από την «Αθήνα 2004» κατόπιν διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε.

«Παρουσιάσαμε και πήραμε την έγκριση της ΔΟΕ για τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία τις παρουσιάσεις των εικαστικών εφαρμογών για τους Αγώνες της Αθήνας. Από τις μασκότ, τον Φοίβο και την Αθηνά, μέχρι τα εικονογράμματα, την Εικόνα των Αγώνων και της Πόλης, τη δάδα και τώρα τα μετάλλια», δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λ. Νικολάου επισήμανε πως «το σημαντικό είναι ότι πετύχαμε για πρώτη φορά από το 1928 να αντικατασταθούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία των μεταλλίων με στοιχεία καθαρά ελληνικού χαρακτήρα. Και αυτό θα ισχύει πλέον και για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γεγονός που επιβεβαιώνει την πρόθεση της ΔΟΕ να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα των Αγώνων της Αθήνας». H επίσημη παρουσίαση του σχεδίου των μεταλλίων θα γίνει αύριο στην Πράγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή