Εμμένει στις πρόωρες εκλογές ο K. Καραμανλής

Εμμένει στις πρόωρες εκλογές ο K. Καραμανλής

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκλογές τώρα» ζητεί η Νέα Δημοκρατία και το αίτημα δείχνει ώριμο και επίκαιρο. O πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής επανέλαβε το αίτημά του κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος για τον αγροτικό κόσμο την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, όπου εμφανίστηκε με προφίλ εν δυνάμει πρωθυπουργού. «Οι κομματικές σκοπιμότητες δεν μπορεί να υπονομεύουν ούτε να υποθηκεύουν το μέλλον. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει ξακαθάρισμα του πολιτικού τοπίου χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Το εθνικό συμφέρον είναι εκλογές τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά. O κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν υπέκυψε σε παραινέσεις και παροτρύνσεις συνεργατών του, που του εισηγούνταν, εδώ και αρκετό καιρό, να ζητήσει από τον πρωθυπουργό την προσφυγή στις κάλπες, αποφάσισε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη και πιέζει ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Περιθώρια ελιγμών τέλος

Η αντίθεση του κ. Καραμανλή στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εκφραζόταν με την επαναλαμβανόμενη φράση «δεν ζητούμε εκλογές διότι δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε». Εδώ και μερικές ημέρες, όμως, κρίθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια ελιγμών και, συνεπώς, η πίεση την οποία υφίσταται θα πρέπει να ενταθεί με την πρόσθεση του αιτήματος για εκλογές προ της συμπληρώσεως της τετραετίας.

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. πιστεύει ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και το κλίμα έχει διαμορφωθεί, ενώ και η πλειοψηφία των πολιτών θα ετάσσετο υπέρ των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να μη συρθεί (όπως ήδη συμβαίνει) η χώρα σε μια μακρά και γεμάτη ένταση προεκλογική περίοδο. Την άποψη αυτή, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, όπως, τουλάχιστον, πιστεύουν επιφανή στελέχη της Ν.Δ., κατά την άποψη των οποίων ο κ. Σημίτης θα προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο, προκειμένου να μειώσει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν γίνονται θαύματα

«Αν σκεφθεί κανείς ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και στην πολιτική, τότε ο κ. Σημίτης έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει να γίνει ακόμη και θαυματοποιός. Ωστόσο, θαύματα στην πολιτική είναι δύκολο να γίνουν» τονίζει στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή.

Την άποψη ότι ο κ. Σημίτης θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εξέφρασε χθες (Αθήνα 9,84) ο βουλευτής Επικρατείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, τονίζοντας ότι στον δρόμο προς τις εκλογές θα αυξηθεί η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. Πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές διαβλέπει, αντιθέτως, ο κ. Μιχ. Λιάπης, ο οποίος, μιλώντας στο Ηράκλειο, επετέθη κατά της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, της παραπαιδείας και της διαπλοκής.

Από χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «πέταξε» για το Λονδίνο, όπου το απόγευμα θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο City με θέμα «H Ελλάδα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Τον πρόεδρο της Ν.Δ. συνοδεύουν οι βουλευτές Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Βαληνάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα παρακαθήσει σε γεύμα που οργανώνει η Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας Λονδίνου, ενώ θα έχει συνάντηση με στελέχη του Committee των Ελλήνων εφοπλιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή