ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα ενίσχυσης των αγροτών από τη Νέα Δημοκρατία

Σε πολυπληθές ακροατήριο, με μεγάλη προσέλευση αγροτών και άλλων πολιτών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιάς έδωσαν στη δημοσιότητα το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι οι προβλέψεις του αποτελούν κυβερνητικές και όχι προεκλογικές δεσμεύσεις. Η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των διογκωμένων προβλήματων του αγροτικού κόσμου και την προώθηση της αγροτικής οικονομίας και δεσμεύτηκε -μεταξύ άλλων- ότι θα ρυθμίσει το θέμα των χρεών των αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα. Οπως είναι γνωστό ο αγροτικός τομέας αποτελεί ένα μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, η οποία όμως αρκέστηκε να σχολιάσει απαξιωτικά το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης.

Μετονομασία

Δίνοντας το στίγμα του ενδιαφέροντος της Ν.Δ. για τον αγροτικό τομέα ο κ. Καραμανλής μίλησε για ριζική ανασυγκρότηση του υπουργείου Γεωργίας που θα μετονομαστεί σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ οι αρμοδιότητές του θα επεκταθούν. Σύμφωνα με το αγροτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. η ΑΤΕ θα εκσυγχρονιστεί διατηρώντας όμως τον δημόσιο χαρακτήρα της, ενώ δύο νέοι θεσμοί, τα Γεωργικά Επιμελητήρια και οι Διαπιστευμένοι Αγροτικοί Σύμβουλοι θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν προβλήματα στον αγροτικό χώρο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και στην προώθηση των συμβάσεων γεωργικής παραγωγής, στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση των συνεταιριστικών οργανώσεων και των ομάδων παραγωγών. Ενα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, ο «μικρός κλήρος» θα αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αγορά αγροτικής γης, ενώ συγκεκριμένοι κανόνες θα λύσουν τη σύγχυση που υπάρχει σε σχέση με τις χρήσεις γης.

Θα ληφθούν ακόμη μέτρα για την εκπαίδευση των αγροτών, τη στήριξη των νέων ανθρώπων που θέλουν να γίνουν αγρότες, αλλά και την εμπορία, την μεταποίηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Χωρίς αντίλογο η κυβέρνηση

Με τη φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» σχολίασε η κυβέρνηση το αγροτικό πρόγραμμα της Ν.Δ., χωρίς όμως να εκφράσει συγκεκριμένο αντίλογο. Μάλιστα ο υπουργός Γεωργίας, κ. Γ. Δρυς, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «επανάληψη» λαθών του παρελθόντος και «αντιγραφή» όσων ήδη εφαρμόζονται από την κυβέρνηση μέσω των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ. Σε απάντηση των αιτιάσεων αυτών, ο κ. Σουφλιάς, τόνισε ότι η κριτική του υπουργού Γεωργίας έγινε πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος της Ν.Δ. Συμπλήρωσε ότι «ασφαλώς και λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα όσα προβλέπει το Γ΄ ΚΠΣ, του οποίου τα κονδύλια η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη εδώ και χρόνια να απορροφήσει». Ο κ. Δρυς κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για «αδυναμία κατανόησης της σημασίας της απόφασης των κρατών μελών της Ε.Ε.», απαντώντας στην κριτική για τις αποφάσεις σε σχέση με την ΚΑΠ.

Σχολιάζοντας την απαξιωτική δήλωση του κ. Δρυ, ο κ. Σουφλιάς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει το μαύρο άσπρο» εφόσον στην αρχή υποστήριζε ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν πόροι από το 1ο Πυλώνα που αφορά τη στήριξη των τιμών και των εισοδημάτων και τώρα που αυτό συνέβη ισχυρίζεται ότι «όλα πήγαν καλά». «Η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε χωρίς καμία μάχη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στον υπουργό Γεωργίας, ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας του κόμματος, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε ότι ο μονόλογος της κυβέρνησης «αποτελεί αντιδημοκρατική μέθοδο και δεν οδηγεί σε εποικοδομητική αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης του αγροτικού τομέα».