Το X.A. ανεβάζει το θερμόμετρο στη Βουλή

Το X.A. ανεβάζει το θερμόμετρο στη Βουλή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματιστήριο, συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ – Ε.Ε, και το ρευστό ούτως ή άλλως πολιτικό σκηνικό, συνθέτουν την εικόνα των θεμάτων που θα απασχολήσουν από σήμερα τη Βουλή, με την έναρξη του πρώτου τμήματος διακοπών. Η Νέα Δημοκρατία με την έναρξη των εργασιών θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Φ. Ιωαννίδη να ορίσει «άμεσα» ημερομηνία ακρόασης του προέδρου της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Στ. Θωμαδάκη, αίτημα που αποδέχονται και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της ίδιας επιτροπής, όπως έχουν δηλώσει στην «Κ». Στόχος των βουλευτών είναι να δοθούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έχουν προκύψει μετά την έρευνα που διεξήχθη από τον κ. Θωμαδάκη για τους κ. Νεονάκη και Μανίκα.

Την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, μελετά το ενδεχόμενο να διενεργηθεί έρευνα για όλους τους βουλευτές που έχουν παίξει στο Χρηματιστήριο, κίνηση που η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι σκοπεύει σε «επικοινωνιακά παιχνίδια». Ούτως ή άλλως, πάντως, σε συνδυασμό και με τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών για το έτος 2001, τα οποία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός του προσεχούς διμήνου, το ζήτημα των χρηματιστηριακών παιχνιδιών τα έτη 1999 – 2000 θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου και την κοινή γνώμη.

Το δεύτερο θέμα επικαιρότητας είναι η συμφωνία έκδοσης πολιτών και αμοιβαίας δικαστικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε., για την οποία τα δύο κόμματα της Αριστεράς, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να κυρωθεί από τη Βουλή, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση. Η εν λόγω συμφωνία θα συζητηθεί πάντως σε συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, καθώς και στην Ολομέλεια, γεγονός που προοιωνίζεται διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβερνητική θέση.

Πέραν τούτων, η πολιτική ρευστότητα, αφενός εν αναμονή των αποφάσεων του κ. Κ. Σημίτη και αφετέρου με την πολιτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση η Ν.Δ. μέσω και του αιτήματος για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, από μόνη της αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα «θερμό κοινοβουλευτικό καλοκαίρι». Είναι βέβαιο ότι οι συζητήσεις στα φετινά θερινά τμήματα της Βουλής δεν θα είναι «διαδικαστικού τύπου», ως είθισται, αλλά αντιθέτως θα εξελιχθούν σε «μικρογραφία της προεκλογικής μάχης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή