Αμήχανοι και με απορίες οι βουλευτές

Αμήχανοι και με απορίες οι βουλευτές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατήφεια επικρατούσε χθες το βράδυ στη Βουλή ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσήλθαν στη Βουλή μαζικά, παρότι η μόνη συνεδρίαση ήταν της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, και μάλιστα επί των άρθρων, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Οπως ήταν λογικό οι βουλευτές προτίμησαν το καφενείο της Βουλής, με μόνο αντικείμενο συζήτησης την ανοιχτή ρήξη Σημίτη – Λαλιώτη στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και το μέλλον της κυβέρνησης και του κόμματος. Την ίδια ώρα σε «στέκια» των διαφωνούντων στην πλατεία Κολωνακίου ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για τη στάση των στελεχών σήμερα, εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι βουλευτές ήταν εμφανώς αμήχανοι. Με εξαίρεση έναν -και μάλιστα υπουργό- που ανήκει στον «σκληρό εκσυγχρονιστικό πυρήνα», όλοι οι υπόλοιποι εξέφραζαν απορίες για το χρόνο αλλά και την ουσία της σύγκρουσης. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να ελέγξει απολύτως το κόμμα για την «επόμενη ημέρα», να διαχειριστεί «τη δεδομένη, πλέον, ήττα».

Ανεξαρτήτως στρατοπέδων χθες το βράδυ στη Βουλή οι παραδοχές συγκλίνουν στα εξής:

Πρώτον, την ώρα που η κοινωνία περίμενε άμβλυνση των εσωκομματικών διενέξεων, με επιλογή του κ. Σημίτη, συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός με την επιλογή Χρυσοχοΐδη δείχνει να εννοεί ότι πλέον το κόμμα είναι απολύτως «δικό του», γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να παραμείνει στην ηγεσία του ακόμη και έπειτα από ήττα στις επόμενες εκλογές. Τρίτον, ο κ. Σημίτης φαίνεται να είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το «άδειασμα» των προσωπικών του συνεργατών ήταν «έργο Λαλιώτη», και πήρε την «εκδίκησή του». Οπως εύγλωττα σημείωσε βουλευτής της Β΄ Πειραιώς, «η κίνηση αυτή θυμίζει σκάκι, όταν τρως τη βασίλισσα του αντιπάλου ο οποίος μόλις πριν έφαγε τη δική σου». Τέταρτον, από εδώ και πέρα όλες οι πιθανότητες για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτές, με αιχμή του δόρατος τη Βουλή. Είναι εξαιρετικά πιθανό «όλοι οι απέξω» να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας νομοσχέδια.

Σημειώνεται ότι μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συσκέψεις των διαφωνούντων, με αντικείμενο της συζήτησης το εάν θα υπάρξει σήμερα αποχώρηση μελών της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα». Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταύρος Σουμάκης αργά το βράδυ ξεκίνησε «επαφές» με μέλη της Κ.Ε. προκειμένου να τους διαμηνύσει ότι «ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη θετική τους συμβολή» στη συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή