H απομάκρυνση Λαλιώτη αιφνιδίασε τους πάντες

H απομάκρυνση Λαλιώτη αιφνιδίασε τους πάντες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρακάλεσα τον σύντροφο Λαλιώτη να υποβάλει την παραίτησή του και να ενισχύσει την κυβέρνηση. O σύντροφος Λαλιώτης μου δήλωσε ότι δεν το επιθυμεί». Με αυτές τις λίγες λέξεις, ο πρωθυπουργός σφράγισε το τέλος της παρουσίας του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. O πρωθυπουργός αιφνιδίασε πλήρως με την επιλογή του όλα τα κορυφαία στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον κ. Λαλιώτη. Εξάλλου μόλις πριν από δύο εβδομάδες, από τη Χαλκιδική, ο υφυπουργός Τύπου κ. Τηλ. Χυτήρης είχε δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ».

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Λαλιώτης υποδέχθηκε τον κ. Σημίτη μια περίπου ώρα πριν από την έναρξη του Ε.Γ. για την προγραμματισμένη τους συνάντηση και πλήρως ανυποψίαστος για τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν προσφέρθηκε να του δείξει το ανακαινισμένο γραφείο του προέδρου του κόμματος. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η μεταξύ τους συζήτηση ήταν έντονη: O πρωθυπουργός αρχικώς του εξήγησε πως επιθυμεί τη θέσπιση του πλήρους ασυμβίβαστου μεταξύ του μέλους του Ε.Γ. και του κυβερνητικού στελέχους, επιλογή την οποία -παρά τις σοβαρές ενστάσεις του- ήταν έτοιμος να αποδεχθεί ο κ. Λαλιώτης. Ομως, αμέσως μετά, του ζήτησε να εγκαταλείψει τη Χαριλάου Τρικούπη και να μετακινηθεί στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Γεωργίας.

Ο κ. Λαλιώτης αντέδρασε έντονα, επισήμανε ότι το θεωρεί μομφή εις βάρος του και κατέστησε σαφές πως τούτο δεν είναι δυνατόν. O γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως εδώ και δύο χρόνια ήταν σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του κόμματος, τον οποίο υλοποιούσε με επιτυχία, και είχε δεσμευθεί να ολοκληρώσει. Παράλληλα, ο κ. Λαλιώτης υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει δημοσίως ότι «εάν έφευγε από τη Χαριλάου Τρικούπη θα πήγαινε σπίτι του», αλλά και τη διαβεβαίωση του κ. Χυτήρη από τη Χαλκιδική.

Ομως, ο κ. Σημίτης είχε λάβει τις αποφάσεις του. Ετσι, αφού είχε και μια κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνη, προσήλθε στη συνεδρίαση του Ε.Γ. Εκεί, ανέφερε πως «ενώ είχαμε μια επιτυχημένη προεδρία, η κατάσταση στο εσωτερικό είναι ζοφερή, καθώς κάποια κέντρα ήθελαν να δημιουργήσουν όρους ήττας για το ΠΑΣΟΚ». Αντιδράσαμε και δεν το πέτυχαν, αλλά υπάρχει θέμα ανανέωσης προσώπων στο κόμμα, ώστε να ετοιμάσουμε την πολιτική αναμέτρηση των εκλογών με όρους νίκης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την επιλογή του για θέσπιση του ασυμβίβαστου και αλλαγή γραμματέα.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Λαλιώτης. O απερχόμενος γραμματέας ανέφερε πως από τις εκλογές του 2000 και μετά «άρχισε να εκτυλίσσεται ένα σχέδιο απαξίωσης πολιτικών και προσώπων», υπενθυμίζοντας τα περί «κουρασμένων περιστεριών της μεταπολίτευσης» που είχε παραθέσει σε άρθρο του, ο πρώην σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού κ. Πανταγιάς. Πρόσθεσε πως «έχει μείνει και άλλη φορά στο περιθώριο» και γνωστοποίησε ότι σήμερα θα παραιτηθεί από μέλος της K.E., ενώ δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, εκτός εάν ο κ. Σημίτης επιθυμεί να καταλάβει την τιμητική 12η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή