Ιστορικές αλλαγές με σύγκρουση κορυφής

Ιστορικές αλλαγές με σύγκρουση κορυφής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ύστατη προσπάθεια αντιστροφής του «ζοφερού», όπως ο ίδιος το περιέγραψε, κλίματος, ο πρωθυπουργός άρχισε από χθες να ξεδιπλώνει τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, μέσω μιας «σύγκρουσης κορυφής» που οδήγησε στην εξαναγκαστική παραίτηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη. O κ. Σημίτης συγκάλεσε για σήμερα την Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή νέου γραμματέα, θέση για την οποία προτείνει τον νυν υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. M. Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα σήμερα θα αναδειχθεί και το νέο Ε.Γ., καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου ο κ. Σημίτης, σε μια πρόσθετη επίδειξη δύναμης, επέβαλε, ως αναμενόταν, το πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ της συγκεκριμένης κομματικής και της κυβερνητικής θέσης και απέσπασε τις παραιτήσεις όλων των νυν μελών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λαλιώτη σηματοδοτεί απλώς την αρχή μιας ευρύτερης σειράς πρωτοβουλιών που θα εκδηλωθούν μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε το ΠΑΣΟΚ να εισέλθει υπό τον κ. Σημίτη με αξιώσεις στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης θα προχωρήσει άμεσα στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Πιθανότερη ημέρα των αλλαγών είναι η Δευτέρα, αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί τελικώς σήμερα το απόγευμα ή αύριο, ενώ διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση πως αυτός θα είναι ευρύς. Επίσης, στις προθέσεις του κ. Σημίτη λέγεται ότι είναι να συγκροτήσει ένα πολιτικό «Διευθυντήριο» στο οποίο θα μετέχουν ο ίδιος, ο νέος γραμματέας και δύο ή περισσότερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Το νέο αυτό όργανο θα έχει επί της ουσίας την ευθύνη για τη συνολική παρουσία της κυβέρνησης και του κόμματος σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, δεδομένη είναι η βούληση του πρωθυπουργού για την αποφασιστική προώθηση της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα, που παρέμενε ημιτελής ως εγχείρημα μέχρι τώρα. Εξάλλου η αποχώρηση του κ. Λαλιώτη από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει και έντονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί επί της ουσίας τη ρήξη του κ. Σημίτη με το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιλογή του το νέο Ε.Γ. να στελεχωθεί με πρόσωπα με αναφορές σε κοινωνικούς χώρους, όπως η κ. Φώφη Γεννηματά, ο κ. Κουκουλόπουλος και ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Τέλος, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και οι λοιπές πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στα τέλη της εβδομάδας θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για το «πόθεν έσχες» και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα εξαγγείλει, μάλλον από τη ΔΕΘ, σειρά μέτρων που θα υπηρετούν την κοινωνική σύγκλιση, ενώ τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί Εθνική Συνδιάσκεψη ή Εθνικό Συμβούλιο, που θα εγκρίνει το πρόγραμμα με βάση το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των προσεχών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή