Θύμα ασυμβίβαστου ο Αλ. Λυκουρέζος

Θύμα ασυμβίβαστου ο Αλ. Λυκουρέζος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο θύμα του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, που κατοχυρώθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι ο δικηγόρος και βουλευτής A΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλ. Λυκουρέζος. Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Εκλογοδικείου (Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου) ο κ. Λυκουρέζος εξέπεσε του αξιώματός του λόγω της σχετικής πρόβλεψης του Συντάγματος, που επιβάλλει το απόλυτο ασυμβίβαστο, από τη στιγμή που δεν ψηφίστηκε ο νόμος που θα καθόριζε τις δραστηριότητες που είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα, όπως προκύπτει από το αιτιολογικό της απόφασης. Υπό την έννοια αυτή εκτιμάται ότι έπεται και συνέχεια για τους βουλευτές που δεν έχουν δηλώσει αναστολή άσκησης επαγγέλματος και εφόσον βέβαια ασκηθεί ένσταση εις βάρος τους.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε: «Εχασα τη μάχη του ασυμβίβαστου, εναντίον αυτής της παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Εδωσα τη μάχη μόνος μου. Εκρινα ότι έπρεπε να παραμείνω στη μαχόμενη δικηγορία διότι είχα νομική και πολιτική υποχρέωση να μην εγκαταλείψω την πολιτική αγωγή στη δίκη της «17N» και την υπεράσπιση Ναξάκη στη δίκη «Οτσαλάν»». Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την κομματική και πολιτική του σταδιοδρομία και «θα είναι παρών στον αγώνα της Ν.Δ. για την ανατροπή του ΠΑΣΟΚ».

Τα κυριότερα σημεία της απόφασης του Εκλογοδικείου, που ελήφθη με πλειοψηφία 8 – 3, είναι τα εξής:

– Ο κανόνας του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος αρχίζει και ισχύει το αργότερο την 1.1.2003, ακόμη και αν δεν έχει μέχρι την ημερομηνία αυτή δημοσιευθεί νόμος, με τον οποίο να προβλέπονται επαγγελματικές δραστηριότητες συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα.

– Μόνη συνέπεια της μη δημοσίευσης του νόμου, ο οποίος θα προβλέπει επαγγελματικές δραστηριότητες συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα, είναι ότι από 1.1.2003 εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις ο απαγορευτικός κανόνας της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος από τους βουλευτές.

– Ο κανόνας του ασυμβίβαστου ισχύει και για τους βουλευτές της παρούσης Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 9.4.2000 και η οποία, ως αναθεωρητική, ψήφισε και το ασυμβίβαστο των βουλευτών.

– Οταν βουλευτής της παρούσης Βουλής δεν υπέβαλε την προβλεπόμενη δήλωση αναστολής άσκησης του επαγγέλματός του στον οικείο επαγγελματικό Σύλλογο μέχρι 1.1.2003, αλλά συνέχισε και μετά την ημερομηνία αυτή να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα, συντρέχει νόμιμη περίπτωση εκπτώσεως αυτού από το βουλευτικό αξίωμα, έστω και αν δηλώνει ή και αποδεικνύει ότι ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα χωρίς αμοιβή.

– Ο προβαλλόμενος από τον Λυκουρέζο ισχυρισμός ότι ο κανόνας του επαγγελματικού ασυμβίβαστου δεν μπορεί να ισχύσει για τους βουλευτές της παρούσης Βουλής, καθόσον τούτο θα αντέβαινε στη συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, είναι απορριπτέος ως αβάσιμος. Την κενή πλέον βουλευτική έδρα της Ν.Δ. θα καταλάβει η ηθοποιός Μάρω Κοντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή