Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση

Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πανελλήνιο Αστυνομικό Σώμα Ομάδων Καταστολής, αυτό είναι το νέο ΠΑΣΟΚ του κ. Χρυσοχοΐδη», «οι τοπικές επιτροπές θα μετατραπούν σε πολυδύναμα αστυνομικά κέντρα», «το κόμμα είχε το Γερμανό του, απέκτησε τον Αμερικανό του», ήταν τα σκληρά και εξόχως δηκτικά σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαδικασιών στην Κεντρική Επιτροπή, ενδεικτικό του κλίματος διχασμού που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Το βαρύτατο κλίμα αγωνίας για το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος τόσο των 180 μελών της Κ.Ε., όσο και των δεκάδων «παρατρεχάμενων» που συνέρρευσαν στον χώρο διεξαγωγής της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε τόσο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (το ένα τρίτο, δηλαδή 62 επί συνόλου 180, δεν υπερψήφισαν τον κ. Χρυσοχοΐδη) όσο και από τα σχόλια στα πάσης φύσεως πηγαδάκια που στήθηκαν προ και μετά της συζήτησης.

Πριν από τη συνεδρίαση, κατ’ ιδίαν, υπήρξε συνάντηση των κ. Λιβάνη, Παπούλια, Αρσένη και Πάγκαλου, ενώ απομονωμένοι συζητούσαν ο Πέτρος Ευθυμίου με τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη πριν από τις 12 το μεσημέρι, με τον υποψήφιο -εκείνη τη στιγμή- γραμματέα κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κάθεται δίπλα στον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο, πρώην στενό συνεργάτη του κ. Σημίτη, κάτι που σχολίασε με το γνωστό του χιούμορ ο κ. Ευ. Βενιζέλος: «Μιχάλη, βλέπω ξεκινάς σωστά», είπε στον κ. Χρυσοχοΐδη. Στις 12.30 στην αίθουσα εισήλθε ο Κώστας Λαλιώτης, τον οποίον οι «σύντροφοι Κεντροεπίτροποι» υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, και χαιρετήθηκε εγκάρδια με τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Παράλληλα, από άλλη είσοδο εισήλθε στην αίθουσα και η κόρη του Νίκη Λαλιώτη, η οποία παρακολούθησε όλην τη συζήτηση. Πέντε λεπτά αργότερα, εισήλθε ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τα μέλη του Ε.Γ. χειροκροτούμενος και αυτός αλλά χλιαρά.

Ο κ. Σημίτης απέσπασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τρεις φορές το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Οταν είπε ότι «πρέπει να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ την πολιτική αναμέτρηση με όρους νίκης στις εκλογές», όταν επισήμανε πως «νίκη χωρίς κινητοποίηση όλων δεν επιτυγχάνεται» και στο κλείσιμο της ομιλίας του όταν ανέφερε «εμπρός όλοι μαζί για τη δική μας νίκη». Επιδοκιμάστηκε δηλαδή μόνον όσες φορές αναφέρθηκε στην επόμενη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λαλιώτης χειροκροτήθηκε προτού ανέβει στο βήμα, όταν είπε πως «δεν νιώθω ότι είμαι εμπόδιο σε στρατηγική νίκης και ανανέωσης», όταν καταφέρθηκε εναντίον των δηλώσεων του πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Τόμας Μίλερ, όταν σχολίασε «ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι στο ΠΑΣΟΚ να δεχτούμε λοβοτομή», όταν δήλωσε πως θα «διεκδικήσει την 12η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας» και -πολύ έντονα- στο κλείσιμο της ομιλίας του, όταν σχολίασε πως «εύχομαι με τη θυσία μου να φυσήξει ούριος άνεμος στο ΠΑΣΟΚ».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, πρώτη ψήφισε η επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου και δεύτερος ο κ. Αντώνης Λιβάνης, ενώ δεν ψήφισαν οι κ. Λαλιώτης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος και μια ακόμη «Κεντροεπίτροπος». Στο μεταξύ, αρνητικά σχόλια προκάλεσε η πληροφορία ότι η ΕΡΤ «έκοψε κατ’ εντολήν του κόμματος» την ομιλία του κ. Λαλιώτη, με αρκετά στελέχη να σχολιάζουν ότι «ούτε η Δεξιά δεν θα το έκανε αυτό».

Είναι σαφές ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δύο εκτιμήσεις για το μέλλον. Η πρώτη, των «φανατικών εκσυγχρονιστών», ότι ο κ. Σημίτης πλέον «χωρίς βαρίδια» θα φτιάξει την κυβέρνηση και το κόμμα του και θα απαντήσει στα προβλήματα των πολιτών καθαρά. Η δεύτερη, των υπολοίπων, ότι ο κ. Σημίτης επιχειρεί να ελέγξει απολύτως το ΠΑΣΟΚ και μετά την επερχόμενη ήττα στις εκλογές, ώστε να είναι ο κυρίαρχος και να τη διαχειριστεί κατά το δοκούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή