ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχώρηση Λαλιώτη με πικρία και αιχμές

Με έκδηλη την πικρία για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε ο κ. Σημίτης, με σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού, του διαδόχου του κ. M. Χρυσοχοΐδη, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς και με τη δέσμευση ότι θα παραμείνει «πανταχού παρών», παραιτήθηκε χθες και τυπικά από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο κ. K. Λαλιώτης.

Ο κ. Λαλιώτης σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού να τον αντικαταστήσει, ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν έχω αντίρρηση να διευκολύνω τον πρόεδρο, γιατί σέβομαι τις επιλογές, τις επικλήσεις και τις προφάσεις του. Διαφωνώ, όμως, ριζικά με την πρότασή του, γιατί δεν νιώθω ότι είμαι εμπόδιο σε μια στρατηγική νίκης και σε μια ανανέωση του ΠΑΣΟΚ». O απερχόμενος γραμματέας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι επέλεξε να παραιτηθεί, παρά το έργο που επιτέλεσε και την ευρεία αποδοχή του από το συνέδριο και την K.E., προκειμένου να μην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια κρίση κορυφής: «Παρά τη ριζική διαφωνία μου, ανταποκρίνομαι στην πρόταση του προέδρου, γιατί έχω ως αρχή να μην πυροδοτώ συγκρούσεις με δραματικά διλήμματα», ανέφερε συγκεκριμένα και κατέληξε σημειώνοντας πως «ουδείς αναντικατάστατος εκός από τους εξουσιομανείς».

Ο κ. Λαλιώτης έβαλε όμως, έμμεσως πλην σαφώς, και κατά των κ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Παπανδρέου, Νεονάκη, των «εκσυγχρονιστών» που του άσκησαν κριτική για τη στρατηγική των «διαχωριστικών γραμμών», αλλά και κατά του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τόμας Μίλερ. Αναφερόμενος στον τελευταίο -στον οποίο φέρεται να αποδίδει παρασκηνιακές κινήσεις για την απομάκρυνσή του από τη θέση του γραμματέα εξαιτίας της συμμετοχής του κόμματος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις-, είπε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υποστεί λοβοτομή επειδή κάποιοι το παραγγέλλουν», ενώ αμέσως μετά έκανε λόγο για «ελληνικές εγγραφές τέτοιων θεωριών». Επίσης, φωτογραφίζοντας τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμπλακεί σε «ανιστόρητες διαδοχικές μεταλλάξεις», ενώ αναφερόμενος εμμέσως στον κ. Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να μεταλλαχθεί σε «τηλεκόμμα» με «καλά και υπάκουα παιδιά»».

Ο απερχόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ άφησε παράλλληλα σαφείς αιχμές ότι για την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης την αποκλειστική ευθύνη φέρουν η ασκούμενη πολιτική, αλλά και το δυσμενές κλίμα που δημιούργησαν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές του κ. M. Νεονάκη. «Οι αρνητικές δημοσκοπήσεις είχαν να κάνουν με το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών όσο και με το ύφος και το ήθος των στελεχών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε εμμέσως τη φιλολογία που τον συνέδεε με τις αποκαλύψεις της «Αυριανής», υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον εκδότη της κ. Κουρή.

Ο κ. Λαλιώτης εξέφρασε τέλος την ευχή «με τη δική του παραίτηση να αλλάξουν όλα θετικά», και όπως συνέβη με τη θυσία της Ιφιγένειας, «με τη δική του θυσία να φυσήξει ούριος άνεμος και το ΠΑΣΟΚ να καταγάγει μια νέα νίκη», αλλά προειδοποίησε παράλληλα ότι όλες οι επιλογές «κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κ. Λαλιώτη να μην εμπλακεί στην προεκλογική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ και να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει. Ομως, ο πρώην γραμματέας, που φέρεται να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς «οι άκαπνοι» μπορούν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα νίκη, θα προβαίνει σε συνεχείς παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα.