O K. Σημίτης επιχειρεί ανανέωση – διεύρυνση

O K. Σημίτης επιχειρεί ανανέωση – διεύρυνση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί μέχρι τις προσεχείς εκλογές σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος, για την προεκλογική στρατηγική που θα ακολουθήσει, αλλά και για το περιεχόμενο των πολιτικών της επόμενης τετραετίας, έδωσε με τη χθεσινή του ομιλία ενώπιον της K.E. του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές και ρήξεις με πολιτικές και πρόσωπα και να επιβάλει το τελευταίο δεκάμηνο μέχρι τις προσεχείς εκλογές την ανανέωση και διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ παρά τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις μια νέα νίκη. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης δεσμεύθηκε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα Χάρτη Κοινωνικής Σύγκλισης με δείκτες και μετρήσιμους στόχους, προσδιόρισε τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, απέρριψε τις κατηγορίες για αδιαφάνεια και επέκρινε με σφοδρότητα τη Ν.Δ. Τέλος, ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη, ενώ αντιθέτως υπήρξε «τυπικός» έναντι του κ. Λαλιώτη.

Η τακτική

Συγκεκριμενοποιώντας την «επιθετική» τακτική που εγκαινίασε προχθές με την αποπομπή του κ. Λαλιώτη, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως «ρουτίνες, πρακτικές και συνήθειες έχουν πια μόνο σχετική αξία. Ολα θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπα με το αμείλικτο ερώτημα: Προάγουν, συμβάλλουν στον στόχο μιας νέας εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ; Αν όχι, τότε χρειάζεται τομή, αλλαγή, νέα λύση». Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός ζήτησε να εκφραστεί ακόμη πιο δυνατά ο εκσυγχρονισμός, να υπάρξει ανανέωση σε πρόσωπα, να κινητοποιηθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -για ορισμένους εκ των οποίων άφησε αιχμές ότι έχουν μιλήσει ελάχιστα ή καθόλου στη Βουλή- αλλά και το κυβερνών κόμμα να δημιουργήσει τους όρους μιας «ευρύτερης συμπαράταξης» στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές.

Ο κ. Σημίτης δεσμεύθηκε, επίσης, ότι ο στόχος της κοινωνικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγκεκριμενοποιηθεί. Οπως ανέφερε, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί ο σχετικός Χάρτης και αμέσως μετά θα αρχίσει επ’ αυτού κοινωνικός διάλογος, καθώς «κατανοεί ότι γενικολογίες έχουν ακουστεί και άλλες φορές». Παράλληλα, ο κ. Σημίτης προσδιόρισε με αρκετή σαφήνεια τα διλήμματα που προτίθεται να θέσει το ΠΑΣΟΚ στο σώμα των ψηφοφόρων στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Εχουμε μπροστά μας μια τετραετία υψηλού ρίσκου για τα συμφέροντα της πατρίδας, την ατομική προοπτική του καθενός», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Και αμέσως μετά έθεσε το ερώτημα εάν η Ν.Δ. μπορεί να υπηρετήσει την κοινωνική σύγκλιση, να εγγυηθεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να χειριστεί με πολιτικές συνεργασίας τα εθνικά θέματα και να συνεχίσει την ομαλή πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα «μύθο» τα περί ««ξεκούραστου» και «άφθαρτου» στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ.», αναφέροντας πως κυριαρχείται από πρόσωπα που έχουν ευθύνες για την τριετία 1990-1993.

Επίσης, ο κ. Σημίτης άφησε να εννοηθεί για μια ακόμη φορά ότι υπήρχε σχέδιο επιθέσεων κατά του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφωθούν όροι ήττας του στις προσεχείς εκλογές. Και τόνισε πως «απέναντι σε όποια θλιβερά φαινόμενα και ανεξάρτητα από το ποιος εμπλέκεται η κυβέρνηση καταδικάζει τη διαπλοκή και την ηθική απαξίωση της πολιτικής». Ομως, παράλληλα, απέστειλε μήνυμα, ότι «οι πεποιθήσεις μας δεν μας επιτρέπουν υποβολείς και παρασκηνιακούς καθοδηγητές».

Τέλος, ο κ. Σημίτης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται στη θέση του γραμματέα ένα πρόσωπο που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του». Αντιθέτως, για τον κ. Λαλιώτη περιορίστηκε να αναφέρει πως «τιμά τη δουλειά του και τη φιλία του». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις αιχμές εναντίον όσων υποστήριζαν πως «η κυβέρνηση πάει μόνο έξω καλά» ή χαρακτήρισαν, όπως ο κ. Πάγκαλος, αποτυχημένη την προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή