ΠΑΣΟΚ, μεταξύ «Ελιάς» και Μπλερ

ΠΑΣΟΚ, μεταξύ «Ελιάς» και Μπλερ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική τομή αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ η αλλαγή φρουράς στη θέση του γραμματέα του κόμματος με την αντικατάσταση του κ. K. Λαλιώτη από τον κ. M. Χρυσοχοΐδη, κατόπιν της σχετικής επιλογής του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη.

Η ιστορικότητα των στιγμών, καθώς ο κ. Σημίτης έκοψε την πιο σημαντική γέφυρα με το «παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ» προκειμένου να δημιουργήσει ένα κόμμα «νέου τύπου» μεταξύ των «Εργατικών» του κ. Μπλερ και της «Ελιάς» του κ. Πρόντι, αποτυπώθηκε στην ένταση και συναισθηματική φόρτιση που επικράτησε στη χθεσινή εκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξελέγη νέος γραμματέας με μεγάλη πλειοψηφία, γεγονός που υποδηλώνει πέραν της προσωπικής αποδοχής του, ότι ο κ. Σημίτης παραμένει «κυρίαρχος του παιχνιδιού» στην εσωκομματική σκακιέρα.

Βεβαίως, πολλοί στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η ρήξη στην οποία προέβη προχθές ο κ. Σημίτης πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα και ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που θα του επέτρεπαν να ασκήσει χωρίς συμβιβασμούς την πολιτική του από την επομένη των εκλογών του 2000. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σημίτης εμφανίζεται αποφασισμένος ό,τι δεν έπραξε τότε, να το κάνει τώρα. O πρωθυπουργός, με τη χθεσινή του ομιλία, κατέστησε σαφές πως θα προωθήσει τις επιλογές του και την ανανέωση και μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο πιο φιλελεύθερο και φιλικό προς τις δυνάμεις της αγοράς κόμμα, αδιαφορώντας για τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις. Εξάλλου, και οι απορριπτικές αναφορές του κ. M. Χρυσοχοΐδη στο πατερναλιστικό-πελατειακό κράτος δείχνουν τις διαθέσεις του νέου γραμματέα, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα -αν και δεν αποκλείεται τούτο να συμβεί και σήμερα- θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη αναφέρουν πως ενόψει του ανασχηματισμού θα πρέπει «να κρατάμε μικρό καλάθι». Ομως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές μετακινήσεις που θα «ενοποιούν» τουλάχιστον τα οικονομικά υπουργεία και θα έχουν ως βασικό κριτήριο την αποτελεσματικότητα του νέου σχήματος. Επίσης, ο κ. Σημίτης θα συγκροτήσει Πολιτικό Διευθυντήριο, στο οποίο θα μετέχουν ο ίδιος, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο νέος υπουργός Επικρατείας και ο εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Σημίτης, όπως προανήγγειλε χθες, θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο, κατά τα πρότυπα του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Τόνι Μπλερ, μια Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης που θα περιλαμβάνει δείκτες και σαφείς μετρήσιμους στόχους για την επόμενη τετραετία. Ενώ, εντός του θέρους, προγραμματίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάθερμανση της αγοράς.

Πάντως, η προσπάθεια αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ γίνεται υπό δυσμενείς όρους καθώς η απομάκρυνση του κ. Λαλιώτη προκάλεσε ισχυρό «σοκ» στο κόμμα. Χθες, ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση γραμματέας υπογράμμισε πως δεν θεωρεί τον εαυτό του εμπόδιο για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και άφησε αιχμές κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και των κ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Παπανδρέου, Νεονάκη, καθώς και όσων «εκσυγχρονιστών» του είχαν επιτεθεί για τη στρατηγική των «διαχωριστικών γραμμών». Παράλληλα, ο κ. Λαλιώτης, αν και υπήρξε ενωτικός, προανήγγειλε ότι παρότι δεν θα πολιτευθεί στη B΄ Πειραιά θα είναι «πανταχού παρών» στην πολιτική σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή