Αντιπαράθεση με χρώμα… αντιαμερικανικό

Αντιπαράθεση με χρώμα… αντιαμερικανικό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεση αλλά οξεία φραστική σύγκρουση σημειώθηκε χθες μεταξύ του απελθόντος γραμματέα της K.E. του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ. Στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, αποδοκιμάζοντας τον κ. Λαλιώτη, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος επέκρινε την πολιτική της αμερικανικής πρεσβείας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεξίωσης στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία, επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου των ΗΠΑ, ο κ. Μίλερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε «γελοίους» τους ισχυρισμούς του κ. Λαλιώτη περί παρασκηνιακής μεθόδευσης του Αμερικανού πρέσβη για την αποπομπή του από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και την αντικατάστασή του από τον κ. M. Χρυσοχοΐδη. O κ. Μίλερ πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα «είναι ενδοκυβερνητικά» και ότι «η πρεσβεία δεν έχει καμία σχέση με αυτά».

Λίγη ώρα αργότερα, εξερχόμενος από τη Βουλή, ο κ. Λαλιώτης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μίλερ, είπε: «Ουδέν σχόλιον, αυτά που είπε τον χαρακτηρίζουν». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο κ. Λαλιώτης συναντήθηκε με τον κ. Απ. Κακλαμάνη (βλ. παράπλευρο ρεπορτάζ), με τον οποίο θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησε και αυτό το θέμα. Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑΝΣ, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «οι σχέσεις της αμερικανικής πρεσβείας με την κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο φιλικές».

Ερώτηση για τους ισχυρισμούς Λαλιώτη δέχθηκε στα Γρεβενά και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι «όλα αυτά παραπέμπουν σε μιαν άλλη Ελλάδα του παρελθόντος. H Ελλάδα έχει δείξει την υπερήφανη πολιτική από την εποχή του Αν. Παπαπανδρέου και σήμερα πολύ περισσότερο με τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Νομίζω ότι όλη αυτή η φιλολοφία ερμηνεύεται κακώς. Κι έχουμε πολλά μπροστά μας να πούμε».

Οι χθεσινές εξελίξεις οδηγούν ορισμένες πλευρές στην εκτίμηση ότι ενδέχεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να δημιουργηθεί ένα «αντιαμερικανικό ρεύμα» εν είδει εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Πέραν των παραπάνω, γενική είναι η εκτίμηση ότι η δήλωση του κ. Μίλερ δεν στρεφόταν μόνο κατά του κ.. Λαλιώτη, αλλά και κατά των όσων δήλωσε αποκλειστικά χθες στην «K» ο Μίκης Θεοδωράκης, η σχετική δήλωση του οποίου προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και προβληματισμό στο σύνολο του κυβερνητικού χώρου, αλλά και πλήθος δημοσίων (στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα) και μη σχολίων και συζητήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή